Corona-oron påverkar de lokala hotellen

Corona-utbrottet i världen och i Sverige påverkar även hotellnäringen lokalt. Förutom flera avbokningar kan man också se ett nytt beteendemönster.

Johan Rahm är driftchef för Hotell Nostalgi och Motormuseet.

Johan Rahm är driftchef för Hotell Nostalgi och Motormuseet.

Foto: Anders Törnström/arkiv

Motala kommun2020-03-15 08:00

– Hotellbranschen drabbas snabbt och hårt, säger Johan Rahm, driftschef för Hotell Nostalgi och Hotell City på Kungsgatan i Motala.

Han berättar att man nu ser ett tapp på mellan 25 och 30 procent av bokningarna. Det handlar om såväl konferensgäster som turister och utländska företag, med anknytning till Motala.

Inte minst bokar de utländska resebolagen nu av sina resor till Motala och hotellen får också förfrågningar om vilka avbokningsregler som gäller. 

– Man kan inte göra något åt det här utan bita ihop och hoppas att det går över. Men jag är rädd för att det kommer att hålla på länge. Då blir det ett elände även för Motormuseet, säger Johan Rahm.

I nuläget påverkar inte kundtappet personalstyrkan. Men enligt Rahm kommer företaget att sammanträda under nästa vecka för att diskutera situationen som berör de två hotellen samt två restauranger.

Enligt Mats Engstrand, försäljningschef på Vadstena Klosterhotel, innebär smittspridningen ännu ingen katastrof för verksamheten. Däremot ser han ett nytt beteendemönster och efterfrågan.

– Vi ser en liten ökning av mindre grupper och att många vill ha isolerade möten. Man kan få en egen konferensvärd och mat och allt i samma lokaler, säger han.

Engstrand säger också att när regeringen förbjöd sammankomster med fler än 500 personer så märktes det av en aning även i Vadstena.

–  Det kan ju kanske påverka större konferenser. 

Nu tror han att en del företag väljer att avvakta och flytta möten till hösten.

När det gäller hur hotellet hanterar corona-utbrottet säger Mats Engstrand att de även i vanliga fall jobbar mycket med krishantering.

– Vi såg ju ganska snabbt att vi måste ha någon slags plan för det. I övrigt så följer vi myndigheternas råd. Det gäller att följa utvecklingen hela tiden. Sedan så har vi ständigt våra städrutiner. Hygienen är ju fortfarande mycket, mycket viktig.

Försäljningschefen berättar också att de följer marknaden hela tiden och att de har sin branschorganisation som stödfunktion.

Hotellet har också en plan för hur de ska agera i olika scenarion.

– Vi arbetar efter vår krisplan och har en krisledningsgrupp som jobbar mot ledningen. Vi sitter hela tiden och ser vad som kan hända och hur vi ska agera då. Så vi känner oss ganska trygga i hur vi arbetar just nu, säger Mats Engstrand.

Mindre grupper och isolerade möten efterfrågas i corona-tider på Vadstena klosterhotel.
Mindre grupper och isolerade möten efterfrågas i corona-tider på Vadstena klosterhotel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!