Corona: Där kan distansundervisning bli svårt

Kommunen undersöker elevernas tillgång till internet hemma för att klara eventuell distansundervisning. Men bristen på fiber kan ställa till problem.

Kommunen undersöker elevernas tillgång till internet hemma för att klara eventuell distansundervisning.

Kommunen undersöker elevernas tillgång till internet hemma för att klara eventuell distansundervisning.

Foto: Irina Schmidt/Mostphotos

Motala kommun2020-03-24 13:00

Regeringen har numera möjlighet att stänga skolor om coronautbrottet skulle kräva detta. I Motala förbereder sig kommunen för vad ett sådant beslut skulle innebära. En del i det är en enkät som skickats ut till vårdnadshavare för att undersöka hur internettillgången ser ut och om det finns förutsättningar för barnen att använda dator eller ipad hemma.

I kommunens tätorter finns utbyggt fibernät så där räknar man inte med att det ska vara några större problem, men kommunens it-chef Per-Anders Jansson konstaterar att förutsättningarna för boende på landsbygden kan se annorlunda ut.

– I själva tätorterna finns tillgång till fiber, men nätet är inte utbyggt särskilt finmaskigt utanför. Där kan man få förlita sig på teleoperatörerna och ett par telestationer är ju numera nedlagda. Då handlar det om olika radiolösningar, säger han.

Det är framför allt i den norra kommundelen som fiberutbyggnaden inte kommit lika långt, i de södra delarna är tillgången på nät bättre. I dag har kommunen ett avtal med Borenet om en fiberutbyggnad norrut så ärendet är ändå på gång.

Inom skolan pågår just nu inventeringen av internettillgången. Resultatet är ännu inte sammanställt, men man är medveten om problematiken.

– Vi vet att det finns hushåll där man kanske inte har möjlighet att lösa distansundervisning om det skulle komma till det, säger Ulrika Stålknapp, biträdande bildningschef.

Hur löser man det för de eleverna?

– Vi kommer inte att kunna stänga skolverksamheten helt. En viss öppenhet måste vi eftersom vi måste ordna verksamhet till barn vars föräldrar har samhällsviktiga yrken. I samband med det få vi också titta på de barn som av andra skäl inte kan ordna med distansundervisning, säger Ulrika Stålknapp.

Hur sådana lösningarna skulle se ut vill hon i dag inte svara på. Det är frågor som verksamheten just nu tittar på.

– Men om det inte går att lösa med undervisning på distans får vi hitta andra lösningar, säger hon.

Förra veckan tog regeringen beslut att all gymnasieundervisning utom gymnasiesärskolorna ska se genom distansundervisning. Enligt Ulrika Stålknapp fungerar det bra i Motala och de har till förvaltningen inte fått några signaler om att det varit gymnasieelever som inte kunnat delta i distansundervisningen på grund av bristande internettillgång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!