Bilsmuggling kan ha koppling till Motala

Två stulna Volvobilar skulle smugglas ut ur landet. Nu utreder polisen kopplingar till stölder i Motala.

Polisen utreder om det finns något samband mellan stölderna av Volvobilar i Motala och liknande tillgrepp i polisregion Bergslagen.

Polisen utreder om det finns något samband mellan stölderna av Volvobilar i Motala och liknande tillgrepp i polisregion Bergslagen.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Motala kommun2019-12-04 10:30

Under hösten har flera nyckellösa Volvobilar, främst modell XC60, tillgripits i Motala. Varamon och Dysätter har varit extra stölddrabbade. 

Nyligen påträffades en av de stulna bilarna på en gata i Laxå, Örebro län.

Polisen utreder nu om det finns något samband mellan ärendena och liknande stölder i Bergslagen. En man från Litauen sitter häktad efter att ha ertappats med två stulna Volvo XC60 i Nynäshamns färjehamn den 22 november. Enligt polisen i Bergslagen stals fordonen i Karlstad och skulle köras ombord på en färja till Lettland.

– Vi håller på gemensamt med Bergslagen och försöker skaffa oss en bild av vilka som håller på med det här. Vi har kommit en bit på vägen och har en teori om varför just Motala är drabbat, säger Jens Bergman, förundersökningsledare vid brottssamordningen i polisregion Öst.

Enligt polisens Nationella operativa avdelning står internationella brottsnätverk bakom en majoritet av bilstölderna i Sverige. Fallen är svårlösta eftersom ligorna är specialiserade och har en organisation för hur brotten begås och stöldgodset hanteras.

– Men i och med det som har hänt nu, med frihetsberövade i Bergslagen och bilen som hittades i Laxå, har vi mycket material och konkreta saker att gå vidare med, säger Bergman.

Han uppmanar till fortsatt vaksamhet i Motalas bostadsområden och efterlyser mer påtagliga tips från allmänheten.

– Vi behöver konkreta grejer att jobba med, till exempel foto på en person eller registreringsnummer på bilar, säger Jens Bergman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!