Förra våren blev det stor politisk debatt när frågan om att införa ett slöjförbud i skola och förskola ställdes i fullmäktige. Kommunalrådet Kåre Friberg (M) sa i debatten att Moderaterna själva skulle tillsätta en utredning och detta lades sedan på jämlikhetsberedningens bord. När tidningen kontrollerade med Skolverket menade dock myndigheten att ett förbud inte var förenligt med svensk lagstiftning.
Under hösten valde dåvarande SD-politikern, numera politiske vilden, Johnny Karlberg att lägga ett skarpt förslag om att införa slöjförbud i skola och förskola. Han menade att slöjan hindrar flickor från att leka obegränsat och att den motverkar integration.
Hans motion skickades på remiss till bildningsnämnden som nu uttalat sig i frågan. De tycker då att kommunfullmäktige ska avslå förslaget.
– Tjänstemännen har tittat på den här frågan och visar att det inte finns stöd för ett förbud i lagar och riktlinjer. Nämnden är helt enig och föreslår att avslå motionen, säger nämndens ordförande Mark Henriksson (M).
Tjänstemännen hänvisar då även till ställningstaganden av Konstitutionsutskottet, Diskrimineringsombudsmannen och Skolverket.
Vad gäller jämlikhetsberedningens utredning så pågår den fortfarande. Enligt sammankallande, Annelie Almérus (M), går utredningen till så att politikerna bjuder in företrädare för berörda organisationen för intervjuer.
– Vi lyssnar oss fram med de som skulle bli berörda av ett sådant här förbud, säger hon.
Vilken respons har ni fått på förslaget?
– Det har varit olika reaktioner beroende på vad de enskilda personerna som besökt oss har för bakgrund och hur de uppfattar frågan, säger Annelie Almérus.
Jämlikhetsberedningen har ingen uppsatt tidsplan för sin utredning utan arbetar vidare med sina intervjuer. Samtidigt menar Annelie Almérus dock att deras arbete också är kopplat till liknande statlig utredning som just nu pågår.
Kan det blir så att ni inte lägger något förslag i Motala förrän den statliga utredningen är klar?
– Det är inte säkert att det kommer något beslut i Motala innan den statliga utredningen. Men det betyder inte att det inte blir några insatser. Det går ju exempelvis att göra insatser mot hedersrelaterat våld, säger Annelie Almérus.
Vad gäller motionen om slöjförbud från Johnny Karlberg kommer även jämlikhetsberedningen att ta ställning till den framöver.