Besparingar och satsningar i årets debatt

Bygga mera, spara, samverka med andra och ge bättre service till allmänhet och företagare. Det var några saker som kom fram under den årliga politikerutfrågningen i Folkets Hus.

Johnny Karlberg (SD), Christian Pettersson (MP, Peter Karlberg (V), Elias Georges (S), Lina Handberg, MVT, Frida Boklund, Företagarna, Kåre Friberg (M), Kenneth Söderman (L), Jan Arvidsson (C) och Erik Forslund (KD).

Johnny Karlberg (SD), Christian Pettersson (MP, Peter Karlberg (V), Elias Georges (S), Lina Handberg, MVT, Frida Boklund, Företagarna, Kåre Friberg (M), Kenneth Söderman (L), Jan Arvidsson (C) och Erik Forslund (KD).

Foto: Anders Rörby

Motala kommun2019-09-27 20:30

Under fredagsmorgonen hölls politikerutfrågningen i form av Sjöstadsmorgon som arrangeras av Företagarna i Östergötland, Tillväxt Motala och MVT. 

MVT:s reporter Lina Handberg ledde utfrågningen av de lokala politikerna som fick debattera ämnen som företagsklimat, bostadsbyggande, landsbygd, kommunens ekonomi och kultur. Frida Boklund från Företagarna var med för att reflektera och kommentera politikernas svar utifrån ett företagarperspektiv.

Utfrågningen inleddes med den ranking över företagsklimatet som Svenskt Näringsliv presenterade i veckan. Motala har klättrat 20 placeringar och ligger nu på plats 200.

– Men vi är långt ifrån nöjda med klättringen vi gjort, säger Kåre Friberg (M).

Oppositionens Elias Georges (S) är inte heller nöjd, men tycker att resultatet visar att man är på rätt väg.

Att träffa företagarna för att höra vad de behöver presenterades som en möjlig åtgärd, vilket Frida Boklund höll med om.

För att komma till rätta med företagens problem med att hitta personal med rätt kompetens lyftes idéer om mer samarbete med näringsliv och skola samt satsningar på ett servicecenter i kommunen som ska göra det lättare att få svar på frågor att få rätt hjälp snabbare.

– Det handlar om att skapa en attraktiv kommun, säger Kenneth Söderman (L).

Både företagare och personal måste, enligt politikerna, tycka att Motala är en bra kommun att bo och verka i.

Bostadsbyggande i kommunen blev därefter naturligt en ny debattfråga. Ska företagen kunna rekrytera personal måste människor ha någonstans att bo.

– Det är pinsamt att det ser ut så här. Vi har inte en enda villatomt att erbjuda, säger Kåre Friberg.

Han påpekade att det nu är högsta prioritet att få detaljplaner klara för att ge möjlighet till bostadsbyggande och han lovade under debatten att det redan under nästa år ska finns byggbara tomter.

Alliansen anser att Bostadsstiftelsen Platen har en får stor del av Motalas hyresbostäder och Kåre Friberg tror att en del av Platens bostadsbestånd behöver säljas ut för att locka flera externa entreprenörer att bygga i Motala.

Elias Georges svarade att det är styrka att Platen är stort och kan bidra till mångfald och skapa flyttkedjor. Johnny Karlberg (SD) påpekade att flyttkedjor skapas när personer som bor i äldre lägenheter med lägre hyror väljer att flytta till nybyggda bostäder.

Lina Handberg undrade vad politikerna ville göra för företagande på landsbygden. Öppnandet av Godegårds skola lyfte Alliansen fram som sin största satsning inom detta område.

Kommunen brottas med krav på besparingar framöver och här var partierna inte överens om vad man ska spara på. Några åtgärder som föreslogs är ökad digitalisering och mer samverkan med andra kommuner när det gäller till exempel IT-lösningar och upphandlingstjänster.

Sista debattfrågan som alla politikerna närvarade vid var hur kommunen vill satsa på kulturen och kulturföretagarna. Jan Arvidsson (C) påtalade att kommunen håller på att ta fram en kulturplan och att man har en ny kulturstrateg.

När det gäller satsningar på kulturen presenterade Alliansen genom Jan Arvidsson lite vaga planer på att Konsthallen skulle kunna vara kvar om den var mer levande och att bokbussen ska få rulla så länge den håller.

Oppositionen vill ha satsningar på kulturskolan för att tidigt skapa ett intresse för kultur.

MVT:s reporter Lina Handberg ledde debatten och Företagarnas regionchef Frida Boklund gav respons på politikernas svar.
MVT:s reporter Lina Handberg ledde debatten och Företagarnas regionchef Frida Boklund gav respons på politikernas svar.
Politikerutfrågningen

Debatten hölls under Sjöstadsmorgon i Folkets hus och arrangerades av Tillväxt Motala, Företagarna i Östergötland och Motala & Vadstena Tidning.

Debatten leddes av MVT:s reporter Lina Handberg och Företagarna i Östergötlands regionchef Frida Boklund kommenterade politikernas svar utifrån ett företagarperspektiv.

Medverkande politiker:

Kåre Friberg (M), Kenneth Söderman (L), Jan Arvidsson (C), Erik Forslund (KD), Elias Georges (S), Peter Karlberg (V), Christian Pettersson (MP), Johnny Karlberg (SD)

Karta: Folkets Hus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!