"Alla ungdomar bör gå en sådan här kurs"

NyföretagarCentrum Västra Östergötland har avslutat sin kanske sista starta-eget-kurs för invandrare.

Motala kommun 27 november 2019 08:00

En av kursledarna, Ingela Lindefelt, säger att många kommer från länder där man är vana vid företagande, men inte svenskt företagande och därför har man en kurs riktad till människor från andra länder.

Kursen har enligt Lindefelt besökts av personer från olika instanser som deltagarna kan komma i kontakt med när de startar företag. 

Huvudsaken med kursen är dock enligt henne:

– Att de ska få kontakter.  Det är det allra, allra viktigaste!

 

Kristin Ericsson, verksamhetsledare på NyföretagarCentrum Västra Östergötland, berättar att de har kört kurser sedan hösten 2016.

– Det här är vår åttonde kurs här i västra Östergötland.

Ingela Lindefelt hyllar deltagarna:

– Det är så roligt! De vill starta företag, plugga och jobba. Så mycket vilja och kraft det finns i sådana här länder. Det är det vi vill fånga, vi vill få dem att kunna ta steget, till gagn för oss i Sverige och till gagn för dem. Det är fantastiska människor som är här!

Blir det då fler kurser i framtiden?

– Det beror på om det finns någon finansiering, säger Lindefelt.

Samordningsförbundet Västra Östergötland finansierade enligt ett pressutskick de första sju kurserna, och den sista hade en länsgemensam finansiering från Tillväxtverket via Almi Östergötland.

Efter kursen kan deltagarna enligt Kristin Ericsson få fortsatt stöd från NyföretagarCentrum när de ska starta sina företag. 

 

De avslutade kursen har enligt henne haft 17 deltagare från hela länet och från olika länder.  När tidningen pratar med en del av deltagarna är det tydligt hur nöjda de är:

– Kursen har varit jättebra, vi har fått till oss en massa ny information som vi inte visste om, säger Nagad Abdi Abdullahi.

– Alla ungdomar borde gå en sådan här kurs. Jag skulle vilja att den blev en del av gymnasiet. Då kan man styra sin vilja, ska man vara anställd eller ha någonting eget, säger Yacoub Yacoub. 

Yacoub säger också att han vill tacka bland annat NyföretagarCentrum för kursen.

– Med den här kursen har vi utvecklats och vi hoppas att vi kan ge någonting tillbaka som ett tack.

Han förklarar att företagen kommer att ge skattepengar och skapa anställningar.

 

Deltagarna Fadumo Mohamed Omar och Nagad Abdi Abdullahi, avslöjar att de i sitt företag ska sälja en ekologisk hudvårdsprodukt. Genom kursen har de bland annat fått kontakter och kunskap om hur de ska gå tillväga med tillstånd.

Nu är alltså kursen avslutad och det skedde med fika och diplomutdelning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa