Avtal kommuner emellan ska ge ökad IT-säkerhet

Besluten är tagna och avtalet klart. Från januari nästa år delar Vadstena, Mjölby och Motala kommuner serverhallar, i Motala.

Samverkansavtal inom IT mellan Motala, Vadstena och Mjölby klart.

Samverkansavtal inom IT mellan Motala, Vadstena och Mjölby klart.

Foto: Lise Åserud / Katarina Hydén / MVT Arkiv / Daniel Cannervik

Motala / Vadstena / Mjölby2021-12-28 18:30

– Kraven på en liten kommun är samma som på en stor men resurserna är inte alltid de samma. Motala har två hallar som uppfyller helt andra krav än de som vi har och de är också dimensionerade för mer utrustning, säger Henrik Halvorsen, IT-chef Vadstena och Mjölby.

Tommy Norlund, IT-chef Motala, berättar att man tittat på olika former för samarbeten och att serverhallarna är en del.

– Det sparar pengar i flera led, kommunerna behöver inte göra dubbla investeringar, säger han och ser också att man framöver vinner kompetensmässigt.

– Det är svårt att få tag på rätt IT-kompetens idag. Här har vi ett sätt att tillsammans kunna hjälpa varandra, att samverka och hjälpa varandra.

Motala har dubbla hallar, som speglar varandra, vilket minskar sårbarheten. Att de andra två kommunerna erbjuds detsamma innebär ett lyft för dem. Några nackdelar med att dela lokaler ser man inte direkt.

– Det skulle kunna vara att Mjölby och Vadstena har sin utrustning här, vilket ger lite resor, men annars inte, säger Norlund.

– Vi säkrar den fysiska säkerheten, framför allt för Vadstena och Mjölby. Sen får vi alla tre en toppmodern utrustning att jobba i, säger Halvorsen.

Det har tidigare byggts ett nätverk mellan kommunerna som säkrar trafiken. Skulle det inte fungera på ett håll går trafiken åt ett annat och verksamheten fungerar normalt.

– Vi har fått ökad stabilitet och säkerhet på det sättet, säger Norlund.

Men att dela serverhallar innebär inte samkörningar. Varje kommun har sitt system och uppgifter, register och annat hålls isär.

Med anledning av händelsen i Kalix kommun, där en hackerattack slagit ut IT-systemet, nämner de båda att det är svårt att skydda sig mot. Halvorsen konstaterar att ökad digitalisering innebär ökad sårbarhet.

– Men det kräver förberedelser att man både tänker, planerar och framför allt övar för att se att man har manuella rutiner som täcker tiden för att återställa, säger han och tillägger att just IT-säkerhet är något de jobbar aktivt med kommunerna emellan i länet.

– Vid en sådan händelse spelar det ingen roll var servrar står. Men vi har en lösning på gång för att vi inte ska hamna i en liknande situation, säger Norlund.

Lösningen var på gång redan innan attacken i Kalix och nu jobbar man på att få igång den så snart det går. Genom samverkan om serverhallarna, som startar efter årsskiftet, kommer Vadstena och Mjölby att få samma skydd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!