Utställning väcker känslor

Mjölby bibliotek firar "Fritt ord 250 år" med en bokutställning där Mein kampf och Tintin ingår. Utställningen väcker starka känslor.

”Tintin väcker känslor och tar tempen på debattklimatet i dagens samhälle.”

”Tintin väcker känslor och tar tempen på debattklimatet i dagens samhälle.”

Foto:

Mjölby2016-04-21 05:30

Att ställa ut kontroversiella böcker är bara en del av programmet under bibliotekets tryckfrihetsvecka. Men just den utställningen har väckt mest reaktioner på bibliotekets Facebooks-sida.

"Mein kampf eller Tintin – vilken är mest kontroversiell? Vi har bunkrat upp massor med förbjudna böcker som vi vill diskutera och låna ut. Den här veckan tycker vi fritt!" har en bibliotekarie skrivit på Facebook.

"Fel, fel, fel"

Och svaren kom snabbt.

"Detta känns bara fel, fel, fel i dessa mörka tider när samhället sjuder av främlingsfientlighet och rasism. Om en ville diskutera det aktuella temat 'banned books', varför inte t ex köra på tema nutid i västvärlden istället?" skrev en person. Andra skrev så här:

"När blev det förbjudet i Sverige att tycka fritt om böcker? Varför ska böcker som det förts otroligt viktiga debatter kring plötsligt etiketteras som förbjudna? Varför får ni det att låta som att kritik mot rasistiska skildringar på något sätt skulle handla om en inskränkning i den svenska t(r)yckfriheten?".

"Hur tänkte ni nu Mjölbys bibliotek? Ok ni vill att folk ska ta del av källan i ocensurerad form men säg det till alla rasifierade barn som blir kallad n-jävel eller stigmatiseras och förlöjligas p g a att andra barn har fått läsa skitböcker som Tintin i Kongo. Hur ser ni på ER roll som bibliotek är i att arbeta för ett mindre rasistiskt samhälle?".

"Ta tempen på debattklimatet"

Anya Feltreuter bemöter kritiken på Facebook och förklarar tankarna bakom utställningen:

– Utställningen innehåller både böcker som är eller har varit förbjudna i vissa länder och böcker som är eller har varit förbjudna i vissa sammanhang. Det är bland annat böcker som i en del fall plockats undan från bibliotek för att de inte anses politiskt korrekta. Men böckerna i vår utställning är inte förbjudna i Sverige. Det är böcker som finns på Götabiblioteken och som vem som helst kan låna.

Enligt Anya Feltreuter har biblioteket valt att lyfta fram de här böckerna dels för att väcka frågan om varför de är eller har varit kontroversiella men också för att ”ta tempen” på debattklimatet och yttrandefrihetens ramar i dagens samhälle.

– Var går gränsen för yttrandefriheten? Vilket ansvar har vi för att stå upp för vårt eget (och andras?) tyckande? Vilka böcker ska finnas på ett bibliotek och vem är det som avgör var gränsen går?, undrar Anya Feltreuter och fortsätter:

– För att kunna ta ställning för eller emot en åsikt måste våra besökare få ta del av källan i ocensurerad form. Därav att vi även tillhandahåller böcker med tveksamt innehåll; det är en del av folkbibliotekens, inte alltid enkla, demokratiuppdrag.

Det finns också en och annan som uppskattar initiativet och har skrivit: "Vilket utmärkt initiativ". Men besökare på plats har varit mycket mer positiva än på Facebook.

– De som kom hit var positiva och vi diskuterade och förklarade hur vi hade tänkt. Ingen var negativ, säger Anya Feltreuter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om