Här är träningen som bör vara livslång

Det är träning som inte syns så mycket på ytan. Men väl så viktig för att få en stark insida och förebygga problem som kan begränsa vardagen. Knip- och bålträning bör vara en livslång träning – både för män och kvinnor.

Caroline Frideson, barnmorska, hjälper kvinnor som fött barn  att hitta rätt knipmuskler och stärka upp bålen och här instrueras Anna Thornberg.

Caroline Frideson, barnmorska, hjälper kvinnor som fött barn att hitta rätt knipmuskler och stärka upp bålen och här instrueras Anna Thornberg.

Foto: Johnny Gustavsson

Mjölby2018-09-24 08:00

I Yoga-Joys nyrenoverade lokaler ett stenkast från city i Mjölby finns barnmorskan Caroline Frideson och ett gäng mammor med sina små barn. Det är torsdag och dags för veckans träningspass. På golvet som består av en stor svart "pussel-matta" sitter de små barnen och tittar på när mammorna ser ut att sova på yogamattorna. I själva verket pågår en intensiv träning på insidan, i bäckenbotten och de djupa magmusklerna.

Att det är viktigt att knipträna är något som gravida och nyförlösta kvinnor får information om när de gått på kontroller i mödravården. Men många gör det bara första året och glömmer det sedan eller börjar med annan träning som i värsta fall kan göra mer skada än nytta, berättar Caroline Frideson som sedan sju år tillbaka arbetar på barnmorskemottagningen inom mödravården i Region Östergötland.

– Många kvinnor tränar inte alls, varken före eller efter graviditeten. En del går in i en ny graviditet med mera vikt vilket gör att det blir en ännu mer belastning på kroppen och bäckenbotten samt på magen. Det är väldigt många kvinnor som har besvär, säger Caroline Frideson.

Hon berättar att det fortfarande finns tabun kring kvinnokroppen, det är känsligt att prata om urinläckage exempelvis och att det inte känns lika bra vid samlag.

– Men det har blivit mer tillåtande. Man pratar mer om det. Och det finns hjälp att få, säger Caroline Frideson.

För fyra år sedan bestämde hon sig att kombinera sitt eget intresse för träning och sin kompetens genom sitt yrke. Sedan drygt ett halvår håller hon träningspass för gravida kvinnor och för dem som redan fött barn.

På träningarna lär sig deltagarna att hitta både knipmuskler och rätt muskler för att få en stabil bål. När det ska knipas säger Caroline att man kan tänka hur det känns när man ska hålla en fis. Knip runt ändtarmen och sedan framåt så man får med hela bäckenbotten. Det gäller också att hitta övningar som inte ger för mycket tryck nedåt.

– Man kan tänka sig att man har en korsett från ryggraden fram på magen som man ska få ihop. Och det gäller att hitta de djupa magmusklerna, inte de raka som ger snygga rutor, säger Caroline Frideson.

Hon har allt för många gånger sett kvinnor som snabbt vill komma i form. Många vill bli fit, börja springa och gå ned några kilon. Men det gäller att vara väldigt försiktig säger Caroline.

–  När man springer med svag bäckenbotten och svag bål så orkar man inte hålla uppe bålen, man får ont i ryggen och knän. Det blir också ett stötande mot bäckenbotten, ett högt buktryck som gör att musklerna tänjs ut som på sikt kan ge framfall och urinläckage. All belastning mot bäckenbotten ska man undvika!

I stället gäller det att lägga mest tid på att aktivera musklerna och framför allt att låta det ta tid. Hon kallar det återträning.

Det gäller att fortsätta med träningen livet ut. Övervikt, bukfetma, ålder, hormonförändringar kan ge besvär 20 år efter sin förlossning. Med regelbunden knip- och bålträning kan framfall, urinläckage, ryggbesvär och smärtproblematik förebyggas.

– Oavsett om man varit gravid eller inte så påverkas kroppen, även mäns kroppar förändras. För dem är det också viktigt att träna de djupa bålmusklerna, alltså core och bäckenbotten för att undvika urinläckage.

– Alla muskler är färskvara, man måste fortsätta med övningarna regelbundet. Det behövs hela livet och det är aldrig för sent även om man födde barn för 20 år sedan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!