Polisen om våldsbrotten: En kamp om droghandeln i Mjölby

En skottlossning mitt på dagen. En skjutning mot en villa. Två sprängningar på ett dygn. Våldet som börjar synas i Mjölby är tecken på att det pågår en kamp om narkotikahandeln i Mjölby, enligt kommunpolis Beatrice Lindblad Johansson.

Kommunpolis Beatrice Lindblad Johansson började sitt jobb som kommunpolis i september 2023.

Kommunpolis Beatrice Lindblad Johansson började sitt jobb som kommunpolis i september 2023.

Foto: Fredrik Sandberg

Mjölby2024-05-19 20:00

Under 2023 och 2024 har det skett ett flertal grova brott i Mjölby. Sedan januari i år har kommunen drabbats av flera skjutningar och sprängningar inom loppet av några månader. 

Den senaste skottlossningen inträffade mitt på dagen den 10 maj i korsningen Bondegatan/Tingsgatan. I samband med händelsen uppgav vittnen för Corren hur en man siktat med en pistol och skjutit mot någon och sedan försvunnit från platsen på en elkick.

Händelsen inträffade ett stenkast från Vasaskolan. Ingen skadades vid skjutningen.

– Nu var det tur att det var en klämdag annars hade det varit skolelever på väg hem från skolan. Det är såklart en oroväckande utveckling som vi ser, säger Beatrice Lindblad Johansson, kommunpolis Mjölby sedan september förra året.

undefined
Kommunpolis Beatrice Lindblad Johansson vill trycka på att kommuninvånarna är en viktig del i polisens brottsbekämpning. "Vi får in mycket tips från allmänheten. Tipsen är till stor hjälp. Man kan även vända sig till kommunen, särskilt om man ser något misstänkt runt skolor och förskolor. Man kan vara observant och ha ett öppet sinne. Tipsa gärna polisen antingen via mejl, vår hemsida eller 114 14."

Hon har som uppdrag att samverka med kommunen och andra aktörer som är viktiga för det brottsförebyggande arbetet. Vi träffar henne för att få svar på varför ett flertal allvarliga händelser sker just nu i Mjölby.

– Den konflikt som finns i Mjölby handlar om ägandet av narkotikamarknaden. Vi har löst sammansatta lokala grupperingar som vill ha kvar sin del av marknaden. Sedan finns nationellt knutna grupperingar och nätverk som försöker ta över den. Jag vill inte gå in på vilka nätverk det handlar om, men det är mer etablerade grupper. Det är för tidigt att säga i de specifika ärendena vilken koppling som finns till gängkriminalitet.

undefined
10 maj 2024: Vid tvåtiden på dagen larmas polisen till en skottlossning i korsningen Tingsgatan/Bondegatan. På platsen ligger två patroner. Ett flertal vittnen har sett en man med pistol avlossa skott och sedan försvinna från platsen med en elkick.

Att det finns en stor marknad för narkotika i kommunen syns på flera sätt, bland annat genom de mätningar som görs av avloppsvattnet som visar en kraftig ökning av kokain i Mjölby

Polisen hittar ofta narkotika vid tillslag. Och problemen med narkotika lyfts även upp i medborgarundersökningar, berättar Beatrice Lindal Johansson.

– Genom de händelser som skett den senaste tiden har vi sett att det finns ett våldskapital och tillgång till vapen och sprängmedel. Vi jobbar kring hypotesen att det kan hända igen. Det är inget vi kan blunda för. Under en begränsad tid har vi haft tre allvarliga händelser. Att säga att det inte kan hända igen vore helt fel i nuläget.

undefined
13 januari 2024: Polisen larmades till en plats i Mjölby efter att det hörts en eller flera smällar under natten. Väl på plats upptäcker man skotthål i ett fönster och en vägg i en villa.

Ska man vara rädd som kommuninvånare?

– Mjölby är en trygg kommun att bo och verka i. Även om de senaste händelserna varit mitt på dagen så ser vi inte att det är något som vanliga medborgare behöver känna oro för. Det är kopplat till narkotikamarknaden. Men det går inte att sticka under stolen med att när en skottlossning sker klockan två på dagen i närheten av en skola så finns det risker. Nu var det tur att det var en klämdag annars hade det varit skolelever på väg hem från skolan. Det är såklart en oroväckande utveckling som vi ser.

Var i Mjölby sker flest narkotikabrott?

– I Mjölby förekommer inte brottsligheten i några specifika områden. Den förekommer i olika bostadsområden och i centrala Mjölby. Senaste tiden har vi fått in tips kring vattentornet och området runt det. Men vi får även in tips från andra ställen i Mjölby.

undefined
"I Mjölby förekommer inte brottsligheten i några specifika områden. Den förekommer i olika bostadsområden och i centrala Mjölby", säger Beatrice Lindblad Johansson.

Finns det någon åldersgrupp som sticker ut när det kommer till narkotikabrott?

– Även här är det spretigt. Men de flesta som vi kontrollerar är mellan 18 och 20 år. Vi ser att narkotika finns i alla samhällsklasser idag. Festanvändningen är mycket mer utbredd än tidigare. Vi vill jobba underifrån för att se till att inte nya personer rekryteras in i kriminalitet.

Hur kan ni göra det?

– Vi kan i en mobiltömning hitta en ungdom som har gjort en narkotikabeställning. Då har vi områdespolisen som gör hembesök. Det kallar vi för ett orossamtal. Ett sådant samtal behöver inte vara kopplat till narkotika. Vi har till exempel gjort hembesök hos ungdomar som klottrat. Områdespolisen är ute på skolorna och har kontakt med skolan så vi kan hjälpas åt att stötta varandra.

undefined
Beatrice Lindblad Johansson menar att narkotika- och våldsbrott kan gå upp och ned i en kommun. "Tidigare såg vi det i Motala, men nu är det lite lugnare där. De nationella kriminella nätverken vill ha så stor narkotikamarknad som möjligt, det är inte specifikt för Mjölby. Varför vi ser det i Mjölby nu är svårt att säga. Det kan gå lätt att ta över en marknad, men det kan ju finnas de som tycker att de har rätten på sin sida. Då blir det den här typen av våldsdåd."

Hur ska man tänka som tonårsförälder i Mjölby?

– Vi vill vädja till vårdnadshavare att de är uppmärksamma på sina barn och ungdomar. Man kan gå in och titta på barnens konton och se om det kommer in eller försvinner pengar som man inte vet var de kommer ifrån. Swishas det pengar kanske man kan börja fundera på om det är narkotika inblandat. Det är inte alltid att man märker att barnet har ett narkotikamissbruk trots att man är en närvarande förälder, säger hon och tillägger:

– Det är viktigt att man är intresserad av sitt barn och ställer frågor om man märker att det är något som avviker. Det är till exempel inte rimligt att en 16-åring kommer hem med en jacka för tusentals kronor och inte föräldrarna köpt den. Jag vill också trycka på det här med vejp. Nationellt kan man se att ungdomar blir inlurade i skulder för att de köper vejp. Det leda till att de blir skuldsatta och då blir det tufft.

undefined
23 mars 2024: Natten mot lördagen inträffade en explosion vid en port till ett flerfamiljshus på Smedjegatan i centrala Mjölby. Under morgonen skedde ytterligare en detonation på Bondegatan i Mjölby.

Hur får köparna i Mjölby tag i drogerna?

– Köparna beställer oftast sina droger på internet. Där finns en hel buffé av preparat, allt från de vanligaste narkotikapreparaten till receptbelagda mediciner. Det finns särskilda Snapchat-konton där köpare och säljare håller kontakt. Det är inte så att man behöver mötas upp på en specifik plats samma tid varje vecka. Man beställer och hämtar när man behöver.

Vilka droger är vanligast i Mjölby?

– Kristall har varit stort under period. Överhuvudtaget har tillgången på kristall blivit sämre och det har blivit dyrare. De som håller på med kristall slutar inte med narkotika utan hittar andra droger. Jag skulle säga att de senare beslagen vi gjort varit mer amfetamin, hasch och marijuana.

undefined
Det kan vara till stor hjälp för polisen om medborgarna rapporterar in avvikande händelser och rörelser säger Beatrice Lindblad Johansson. "Det kan vara folk som dyker upp snabbt på en plats och försvinner lika snabbt. Det kan vara unga personer som samlas på en plats och att det ansluter en bil till platsen. Bilen försvinner iväg snabbt efter att man skakat hand. Såklart kan det handla om att man ser rena överlåtelser också."

Hur ser polisens insatser mot narkotika- och våldsbrott ut?

– Mjölby är ett fokusområde och det är kopplat till narkotikamarknaden. Det finns redan mycket resurser i Mjölby och så har det varit även innan den senaste skjutningen i maj. Den senaste tiden har vi jobbat väldigt aktivt ute i samhället med hundsök och kontroller av personer och fordon. Vår underrättelseenhet kartlägger och samlar in tips.

Arbetet har gett resultat menar Beatrice.

– Vid ett tillfälle hittade vi 1,5 kg narkotika som togs i beslag. Vid andra tillfällen har det varit mindre mängder, men ändå mängder som inte är för eget bruk. Om vi gör ett tillslag där vi tömmer en mobiltelefon så försöker vi kartlägga var narkotikan kommer ifrån. Handlar det om en köpare eller en säljare, eller är det ett mellanläge. När vi får information från underrättelseenheten gör vi tillslag och husrannsakan.

Fotnot: Polisen har ännu inte gripit någon misstänkt efter skjutningen på Bondegatan. Händelsen är rubricerad som mordförsök. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!