Anna-Kajsa Lidell har under flera år drivit på utvecklingen med att få in mera grönt protein i maten bland annat genom sitt koncept Beat med bönmassa och hamburgare som innehåller både kött och bönor. 2014 startade hon och Anders Wallerman, vd för Ecab-koncernen, företaget Food for progress Scandinavia AB. Huvudkontoret ligger i Mjölby medan de producerande anläggningarna ligger i Västergötland.
Food for progress utgår från ett globalt perspektiv som med lokal förankring vill driva utvecklingen mot hållbar mat.
– Det grundar sig i att driva en grön strategi, säger Anna-Kajsa Lidell.
Drivkraften är att skapa god, nyttig och klimatsmart mat som räcker till alla människor på jorden.
Medveten marknadsföring
Genom sojabaserade produkten Oumph! har de skapat en vegetarisk produkt och ett koncept som paketeras på ett tilltalande vis.
– Vi har varit ute efter att skapa cravings, säger Anna-Kajsa Lidell.
Marknadsföringen gått ut på att skapa ett optimistiskt budskap kring produkten med målet att man både ska bli sugen att äta den när man ser den i butiken eller på bild, men också att man ska känna att man är med och kan påverka. Medvetna val har gjorts för att förpackningar ska vara lockande. Man vill hellre signalera gemenskap kring måltiden än ”grönt och nyttigt”.
I nuläget importeras de sojabönor som används i produktionen. Sojabönor är svårodlade i Sverige, men Anna-Kajsa Lidell berättar att de vill testa andra baljväxter i processen och se om man kan skapa samma textur med något som är lättare att odla i Sverige.
Nya produkter med åkeböna
Redan nu har de utvecklat två andra produkter som till största del består av svenskodlade råvaror. De nya produkterna, Potato cake och Cornball, är en potatisbulle med svensk potatis och svenskodlade åkerbönor respektive en falafelliknande boll med åkerböna och majs.
– Vi väljer att kalla dem för engelska namn för att driva upp exportmöjligheten, säger hon.
Möjligheter för länets lantbruk
Genom att använda åkerböna tar man till vara en proteinresurs som redan finns.
– Vi kliver in och börjar använda åkerböna som många redan odlar, säger hon.
Flera lantbrukare odlar redan åkerbönor, men då som djurfoder till grisar och nötdjur.
Kravodlade åkerbönor till livsmedel hoppas Anna-Kajsa Lidell även ska bidra till möjligheter för nästa generation lantbrukare.