– Alla pratar elbilar nu, inte minst politikerna. För dem är det roligare att inviga en laddstolpe än att hålla fast vid löften om etanol, säger Mattias Goldmann på 2030-sekretariatet som följer arbetet med att Sverige ska ha en fossiloberoende fordonsflotta år 2030.
Han är en av författarna av den färska rapporten ”Fossiloberoende, var god dröj” som berättar att bilförsäljningen ökar men andelen miljöbilar minskar. Omställningen av den svenska privatfordonsparken går alldeles för långsamt.
Dödade etanolbilen
Etanolbilar säljs i stort sett inte längre. De hade sin storhetstid runt 2008, då 25 procent av nybilsförsäljningen var etanolbilar. Men så fick många etanolbilar motorproblem och debatten om konkurrensen mellan etanol- och matproduktion tog fart. 2012 slopade regeringen tjänstebilsförmånen för E85-bilar och ett år senare var nybilsförsäljningen nere på en procent.
– Regeringen dödade etanolbilarna. Ägarna får inte sänkt förmånsvärde och miljöbilspremien är också borta. Dessutom höjde man skatten på etanol mer än på fossila bränslen, säger Mattias Goldmann.
– Etanolfloppen har kostat mycket i förlorat förtroende för miljövänliga bränslen. Nästa gång det kommer ett nytt bränsle så kommer det troligen att bli svårare att lansera.
Men etanolen har fortfarande stor betydelse för minskningen av växthusgaser eftersom bensin i dag blandas med fem procent etanol.
– Låginblandning i bensin kommer förmodligen att öka. I Finland och Tyskland har man E10, vi skulle fördubbla konsumtionen av etanol om vi gjorde som de, fortsätter Mattias Goldmann.
Gas inte lika lönsamt
Kommer gasbilar för privat bruk att gå samma väg? 2013 bestod 13 procent av alla sålda miljöbilar av gasbilar, 2015 var andelen nere på 8 procent. 2016 års siffror visar på en ytterligare nedgång enligt statistik från Bil Sweden.
Orsaken är till stor del en fråga om bränsleekonomi. När bensin och diesel var dyrt tjänade gasbilisterna flera kronor per mil på att köra på fordonsgas. Men när bränslepriserna sjönk följde gaspriserna inte med hela vägen, och då försvann vinsten.
Det handlar också om politik, och Mattias Goldmann är kritisk:
– Trots att gasbilen gör mer, eller samma miljönytta, som laddhybriden så får man supermiljöpremie för laddhybriden men inte för gasbilen.
Men han tror inte att gasbilarna kommer att försvinna.
– Fordonsgasen kommer att finnas kvar så länge det finns äppelskruttar och bananskal som man kan göra gas av. Gasbilar är en global företeelse som finns i många länder.
– Men jag är rädd att gas bara blir ett bränsle för kommunala fordon och taxi, och inte för privata bilar. Det är synd för ett bränsle som gör så stor klimatnytta.
Alla talar el
Av de 60 000 miljöbilsklassade bilar som såldes 2015 var 60 procent dieselbilar. Men miljöbilsbranschen är trendkänslig. Nu är det är elbilar alla talar om, och framför allt laddhybrider.
– I dag är det en laddhybrid på garageuppfarten som imponerar på grannen. Gasbilar känns som gårdagens teknologi, säger Mattias Goldmann.
Laddhybrider är den typ av miljöbil som ökar mest. Men de är ändå ett litet inslag i den svenska bilparken, av 340 000 sålda bilar förra året var drygt 5 000 laddhybrider.
– Många av dem används som långfärdsbilar vilket gör att miljönyttan inte är så stor. De körs några mil på el och sedan går de på fossila bränslen.
Alla bränslen behövs
Försäljningen av renodlade elbilar är fortsatt låg och verkar till och med minska. Hittills i år har 1 600 svenskar köpt elbil, vilket är färre än under samma period förra året.
Har Sverige någon chans att få bort de fossila bränslena till år 2030?
– Ja, så här långt ligger vi enligt plan. Vi häller i en hel del skogsdiesel i dieseln och etanol i bensinen, svarar Mattias Goldmann.
– Men nu kommer de svåra utmaningarna, nu måste fler börja köra på förnybara bränslen. I dag är det inte tänkbart för den genomsnittlige konsumenten att köra elbil eller laddhybrid, så de förnybara bränslena måste finnas kvar. Biodiesel, biobensin, biogas, etanol, allt behövs!
– Och det finns positiva tecken. Peugeot och Citroën gick ut förra veckan och godkände sina bilar för att gå på 100 procent biodiesel. Då blir de ju helt fossiloberoende.
Lågt bensinpris
På Svensk biogas i Linköping är man bekymrad över utvecklingen. 30 procent av den producerade gasen säljs till privata kunder och på den marknaden ser de en tydlig nedgång. Det låga oljepriset är ett problem, det är inte längre lika lönsamt för privatpersoner att köra på gas.
– Idag ligger gaspriset tio procent under bensinpriset, om man räknar om det till bensinekvivalenter. Det är ingen jättebra affär att sälja biogas till det priset, men vi måste ligga under bensinpriset för kundernas skull, säger Svensk biogas vd Mattias Philipsson.
–Bristen på styrmedel från politikerna är frustrerande. Men med ett bra system där miljöbilar gynnas, och när oljepriset stiger, så tror vi på en återhämtning för gasen.
Ökad låginblandning
För Agroetanol i Norrköping är nedgången för etanoldrivna privatfordon redan historia. I dag har de en stor andel av sin försäljning ute i Europa. På den svenska marknaden är etanoldrivna lastbilar allt viktigare, men även den femprocentiga låginblandningen i bensin.
– Vi vill naturligtvis att Sverige ökar låginblandningen av etanol från fem till tio procent, det är en viktig fråga för oss och för miljön, säger Agroetanols tf vd Carl von Schantz.
– Men för att det ska blir verklighet krävs tydliga politiska styrmedel och en vilja hos oljebolagen, säger han.