Hon bor i Vadstena men är född och uppvuxen i Motala, på Gevärsgatan. Mamma, pappa och två yngre syskon. När det blev dags för gymnasiet valde hon estetiskt linje, bild och form, i Mjölby eftersom det inte fanns någon estetisk linje på hemmaplan.
Det estetiska intresset har du alltid haft med dig?
– Ja, det började väldigt tidigt då jag ritade och skapade mycket när jag var hos min dagmamma.
Hade du yrkesbanan klart för dig redan då?
– Nej, det visste jag faktiskt inte, men jag har alltid tyckt om att teckna och måla. Jag hade tänkt välja ett av de vanliga programmen som mina kompisar tog. Så det var först sista kvällen innan man skulle skicka in som jag gjorde mitt val. Min bildlärare tyckte att jag hade talang. Jag valde ändå det som jag kände mest för.
Hon upplevde tiden på estetisk linje som fantastiskt rolig med den personliga utveckling det innebar. Lisa fortsatte sedan på konstnärsbanan genom att gå folkhögskola på västkusten med inriktning på keramik och måleri. Det blev hennes hemvist under ett år. Måleriet har alltid varit nummer ett men på folkhögskolan fick hon upp ögonen för keramiken.
– Det är ett intresse som jag precis har tagit upp igen.
Lisa hamnade efter detta återigen i Östergötland där hon gick en utbildning i dekorativt måleri vilket innebar att studera gamla målningstekniker i ådring och marmorering. Något som la grunden till hennes fortsatta yrkesval, då hon främst ser sig som dekorationsmålare. Men det har inte bara varit måleri för Lisas del då hon arbetat med andra saker parallellt.
– Jag har hamnat i restaurangbranschen och jobbat i butiker. Men alltid haft måleriet samtidigt.
Varför andra yrken samtidigt som målandet?
– Det finns olika anledningar. Det går inte alltid att förutspå mängd och storlek på de beställningsjobb jag får. Och dels den sociala biten såklart, som jag tycker är viktig.
Det blev inte bara två jobb samtidigt. Ett tag blev det tre då hon jobbade som designer åt ett företag.
Du gillar att ha de där många bollarna i luften?
– Det är ju roligt att jobba. Jag halkar nog in på det då det är roligt att hålla på med många olika saker. Jag gick ytterligare yrkesutbildning inom det dekorativa måleriet i Norrköping med ådring, marmorering, förgyllning. Plus ytterligare ett år i moderna måleritekniker.
Så blev det alltså att Lisa startade eget inom dekorationsmåleriet. Hon arbetar i både privata och offentliga miljöer och leder kurser.
Är dekorationsmåleriet mer av ett hantverk än konst?
– Det är nog mitt emellan hantverk och konstnärligt. Man måste ha sinne för färg och form där också. Mina motiv hamnar oftast direkt på vägg istället för på målarduk, säger Lisa och berättar att hon även arbetat med illusionsmåleri, så kallat Trompe l'oeil (franska som betyder "lura ögat").
Kan du berätta om målningarna du gjort på Vadstena sparbank?
– Jag blev kontaktad av inredaren Eváa Høgberget Larsson som hade blivit tipsad om mig för hon ville jobba med lokala hantverkare. Hon kläckte idéerna och jag blev den som utförde hennes idéer.
Stockholm erbjuder en vidare marknad och där har Lisa arbetat. Där är marknaden och intresset för det dekorativa måleriet större än på mindre orter.
– Då jobbade jag åt ett företag som satte in säkerhetsdörrar. De tog bort de befintliga gamla dörrarna i trapphusen och satte in nya. Mitt jobb där var att återskapa den gamla miljön med hjälp av ådringsmålning på de nya dörrarna.
Men du blev inte kvar i Stockholm?
– Nej, jag pendlade mellan Vadstena, Stockholm och Gotland. Det blev för mycket resande.
Du har bott på Gotland permanent?
– Ja, jag har bott på Gotland i ungefär fem år. Men jag pendlade mellan de här tre platserna och det tog mycket tid så jag slutade jobbet i Stockholm, flyttade ifrån Gotland och landade här i Vadstena. Jag skalade bort saker då det tog för mycket tid att resa så jag försökte göra saker enklare. Det var sedan här i Vadstena som jag började på en guideutbildning för ett år sedan, säger Lisa som berättar om sina guideuppdrag då hon tar besökare genom slottet som en historisk person och i Lisas fall, drottning Katarina Jagellonica. Förutom detta leder hon även stadsvandringar med mera.
Varför sökte du guidejobbet?
– Jag gillar att pröva nya saker och det lät roligt och intressant.
Vad är ditt driv i det du gör?
– Det är svårt att sluta att vara kreativ. Antingen är man det eller så är man det inte.