Hans uppfinning kan värma villor

Från styr- och reglermekanik via bilbyggande till musiker och nu servicetekniker och innovatör. Möt Lars-Åke Rose.

När Lars-Åke var 14 år kom dragspelet in i hans liv.

När Lars-Åke var 14 år kom dragspelet in i hans liv.

Foto: Anders Törnström

Lönsås2018-03-21 20:49

För Lars-Åke Rose var det dragspelet som gällde från början. När det gäller musiksvängen. På den tekniska sidan var det en mekaniskt fungerande motorcykelmotor i papp.

Han lärde sig dragspelandets konst hos en privatlärare hemma i Nyköping.

– Jag ville bara spela på skoj men han var väldigt sträng och fick mig att spela efter noter. Jag förstod notspelandet väldigt fort och fick på så sätt spela allt svårare stycken.

Det är en sida av hans karriär och hur den tog sin början. En annan sida är den tekniska. Lars-Åke beskriver sig själv som en bilfanatiker, rent av bildåre. Vilket tog sig uttryck i att han 12 år gammal byggde en modell av en motor i papp. Med alla delar fungerande rent mekaniskt som en riktig motor. Mycket klipp, klistrande och trixande.

– En Triumph Bonnevillemotor med kolv, cylinder, avtagbar topp och så vidare. Kraftöverföringen fixade jag med gummisnoddar.

Vid 14-års ålder kom sedan dragspelet in i bilden. Vilket sedan resulterade i att Lars-Åke blev medlem i ett dansband som utvecklades och fick många spelningar. Det ena ledde till det andra. Steget till att bli proffsmusiker var stort och en del medlemmar hoppade då av. Framme vid våren 1985 var bollen ordentligt i rullning och bandet Sagers bildat.

– I början hette bandet Svänggrabbarna men eftersom vi nu hade en kvinnlig vokalist gick det inte. Vi fick avslag på namnregistreringen men då ändrade vi till ett "Z" i början och då gick det igenom.

Zagers fick en manager som ordnade massor av spelningar i hela norden och på alla kryssningsfartyg.

– Vi var megastora och vi var väldigt bra och spelade med många stora artister också, säger Lars-Åke och han fortsätter:

– Jag orkade i tre år, sedan hoppade jag av. Men de andra i bandet fortsatte.

Det blev efter diverse jobbsökande med många ansökningar och letande så blev det till slut ett nytt dansband för Lars-Åke. Han var tveksam att ta erbjudandet eftersom han tycket han lämnat den, som han uttrycker det, cirkusen. Men bandet sprack efter en tid och efter det arbetade han inom Nyköpings kommun. När det upphörde så gick flyttlasset söderut.

– Min hustru sa åt mig att jag inte kunde gå arbetslös.

Så det blev flytt till Östergötland där Lars-Åke utbildade sig på urmakarskolan i Borensberg 1996.

Familjen bor nu sedan 2014 mellan Lönsås och Fornåsa. På en skylt utanför står det "LMC Motor&Allservice".

– Det var min son som kom på namnet. Allt inom motor gör jag, inte bilar för det blir för stort och jag har ingen lokal till det. Men mopeder och då framför allt retromopeder, motorcyklar, gräsklippare och motorsågar. Även båtmotorer.

Musiken har han aldrig släppt taget om. I vardagsrummet står ett keyboard och bredvid i en väska ligger dragspelet. För varje tisdagskväll är det övning med kamraterna i Jularboklubben som gäller.

Men den stora grejen nu för Lars-Åke Rose, är innovationer. Innanför västen har han bland annat ett tidigare projekt med ett vindkraftverk som han byggde när han bodde i Ydre. Vad som nu är under utprovning och testning är ett slags ångkraftverk. Som ska producera både el och värme för användning i vanliga villor. Principen bygger på att man komprimerar luft, ett tryckmatat alkoholsystem.

– Man kan säga att det blir ungefär som en ångmaskin. Men det måste vara miljövänligt. Det är tryckluften som är själva grejen. Till cirka 70 000 kubikcentimeter luft så förbrukar den runt 0, 015 liter alkohol. Jag testkör nu med vanlig T-röd. En fullskalemodell kanske skulle ligga på 300 hästkrafter för att driva en generator.

Han har tillverkat alla delar till testmodellen själv och projektet har han funderat på i många år. Först nu är prototypen byggd så den kan testköras. Lars-Åke förklarar sina tankar och idéer med många detaljer men själva huvudprincipen är att man alstrar elektriciteten genom att maskinen driver en generator och värmen kommer från själva avgaserna, som är likt en jetstråle med mycket hög temperatur.

En del är kvar att göra med själva prototypen och sedan säger sig Lars-Åke kunna börja mäta effekter på till exempel avgastemperaturen.

– Jag har presenterat idén för folk i energibranschen och de är väldigt intresserade. Kan man komma upp i en effekt som kan värma vattnet i ett villavärmesystem så är man absolut på banan. Jag tror på det här. Som jag tänker, mina idéer, skisser och ritningar så ger det mer effekt i slutänden än vad jag från början räknat med.

Lars-Åke Rose

Ålder: Född 1954

Familj: Fru Birgitta och sonen David

Yrke: Servicetekniker, före detta musiker; spelade i dansband i 10 år.

Bor: Vallvik, Lönsås

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om