Ryktet om Löt gårdsmejeri har spridit sig i Nordens kulinariska kretsar. Men när den världsberömda restaurangen Noma i Köpenhamn ville börja köpa mejeriprodukter från Östgötaslätten uppstod ett problem för Erik Garberg och de andra som driver gården.
– Det kan kosta 3 500 kronor för en kyltransport. Logistiken för småföretag som vi fungerar helt enkelt inte, säger han.
– Det blir alldeles för dyrt.
I desperation lade han upp en efterlysning på mejeriets Facebooksida. Fanns det någon som skulle kunna ta med sig en kylväska på tåget ner till den danska huvudstaden? In steg Carina Swedenhammar och tog på sig rollen som räddande ängel.
– Jag har bott i Malmö i sex–sju år och känner till Köpenhamn väl. Så jag kontaktade Erik. Varför inte åka dit när chansen fanns? säger hon.
En medarbetare från restaurangen mötte upp på stadens centralstation och tog emot varorna. Sedan hade hon resten av dagen fri.
– Jag kunde strosa på Ströget. Och jag älskar att åka tåg, att se årstiderna skifta, säger Carina Swedenhammar.
Det var i juni. Sedan dess har det bildats en kö av intressenter. Erik Garberg får sålla bland applikanterna.
– Vi vill inte att någon ska bli avundsjuk så vi försöker att vara rättvisa. Det bästa är att pensionärerna själva har tyckt att det har varit så kul, samtidigt som de hjälper oss, säger han.
Sedan tidigare är Löt gårdsmejeri leverantör till flera prestigefyllda restauranger. Operakällaren, Grand Hôtel och Berns Bistro & Bar är några av kunderna. Hemligheten bakom hur populärt osten, smöret och grädden har blivit tror Erik Garberg är hur bra djuren har det hos dem.
– Djurens hälsa bestämmer kvaliteten. Att vi har en bra djurhållning märks i mjölken, säger han.
– Det är därför det är så kul att kunna hjälpa till på det här sättet. Vi är många som tycker om att besöka Löt och uppskattar hur bra de behandlar djuren, säger Carina Swedenhammar.
Noma har ju öppnat i Tokyo nu, blir det din nästa resa?
– Haha, nej det är för långt. Men till Paris åker jag gärna, säger Carina Swedenhammar med en blinkning åt Erik Garberg.