US: Skulle inte kunna inträffa här

Olyckan där en sköterska fastnade i en magnetkamera vid sjukhuset i Sunderby skulle inte kunna inträffa på US. Det hävdar Mathias Axelsson, verksamhetschef på röntgenkliniken.

Olyckan där en sköterska fastnade i en magnetkamera skulle inte kunna inträffa på US eller lasarettet i Motala, menar Mathias Axelsson, verksamhetschef på röntgenklinikerna i Linköping och Motala.

Olyckan där en sköterska fastnade i en magnetkamera skulle inte kunna inträffa på US eller lasarettet i Motala, menar Mathias Axelsson, verksamhetschef på röntgenklinikerna i Linköping och Motala.

Foto: Genrebild/Mostphotos

Linköpings kommun2019-10-25 12:00

Röntgensköterskan som fastnade i det starka magnetfältet hade en viktväst på sig, enligt uppgifter till Aftonbladet som också skriver att väktare fick gripa in och klippa loss sköterskan.

Olyckan inträffade på Sunderby sjukhus utanför Luleå och Mathias Axelsson, verksamhetschef på röntgenklinikerna på Universitetssjukhuset i Linköping och lasarettet i Motala, uppger att han med stort intresse läst om händelsen i olika medier.

– Jag har ingen annan information att luta mig mot så jag måste vara väldigt ödmjuk när jag kommenterar det som hänt. Men vad jag förstår hade sköterskan någon form av väst på sig som var magnetisk. Personen arbetade också, har jag hört, ensam.

Mathias Axelsson berättar att det finns sju magnetkameror på US och två på LiM och att man följer noggrant utarbetade säkerhetsrutiner när arbeten ska utföras med utrustningen.

– Patienter och personal måste ta sig förbi ett antal säkerhetszoner innan de kommer i närheten av kameran. Det rör sig till exempel om låsta barriärer där personerna får intyga att de inte har några magnetiska föremål inopererade i kroppen. Till slut, när de passerat den sista säkerhetszonen, har patienten endast ett linne på sig. Personalen som är behörig att jobba med den här typen av uppgifter har också särskilda passerkort för att komma in i utrymmena.

Skulle en sådan här olycka kunna inträffa i Linköping eller Motala?

– Mitt svar på den frågan blir nej.

Karta: Universitetssjukhuset i Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!