Plågad hund räddades av vittnen

En yorkshireterrier blev inlåst i en personbil när det var 29, 2 grader varmt i luften. Nu har hundägarna åtalats för djurplågeri.

15 april 2019 19:53

På eftermiddagen den 17 juli förra året lade en kvinna märke till att det larmade från en bil på Biltemas parkering på Västra Svedengatan. Kvinnan gick fram till bilen och fick då syn på en liten hund som var inlåst i fordonet.

Kvinnan blev orolig när hon såg att yorkshireterriern såg medtagen ut. Vid tillfället sken solen och temperaturen den aktuella dagen låg, enligt SMHI, på 29,2 grader. Kvinnan stannade vid bilen och blev allt mer orolig. Andra personer kom fram till bilen. Fler och fler engagerade sig i hundens öde och någon gick in på Biltema och bad dem efterlysa hundägaren via högtalaranläggningen. Biltemas personal ropade ut ett meddelande på såväl svenska som engelska. Men någon hundägare syntes inte till.

I väntan på att polis skulle komma till platsen valde en man att ingripa på egen hand. Han krossade helt enkelt en ruta i bilen och hunden kunde hämtas ut. När vittnena bar in hunden till restaurangen för att se hur den mådde var hunden mycket varm och skakade kraftigt. Hunden kyldes ned med hjälp av handdukar och kallt vatten. Sedan togs djuret till veterinär.

När polisen kom till parkeringsplatsen gav sig snart hundägarna till känna. Det visade sig vara en 26-årig man och en 24-årig kvinna. De berättade att de hade lämnat hunden tillfälligt i bilen och att anledningen var att kvinnan behövde uppsöka en toalett. Både mannen och kvinnan hävdar att de hade vevat ner rutorna i bilen för att släppa in luft – men den uppgiften motsägs av polisens uppgifter.

Åklagaren Linda Kyrö har nu åtalat mannen och kvinnan för djurplågeri.

Den åtalade kvinnan anser inte att hon gjort sig skyldig till något brott. Hon anser i stället att mannen som krossade rutan gjorde fel.

– Jag garanterar att vi älskar vår hund precis som vi älskar våra barn. Vi skulle aldrig lämna hunden i bilen för att den ska lida. Man måste vara helt hänsynslös när man slår sönder fönsterrutan på en bil sådär.

Den åtalade mannen säger följande i förhör:

– Vi stannade utanför butiken Biltema eftersom både min fru och barnen var kissnödiga och när vi kom tillbaka till bilen var ju en av rutorna sönderslagen och hunden var borta och alla började gråta, min fru och barnen, och vi blev stressade över det.

Enligt förundersökningen var hunden inlåst i bilen under närmare en timmes tid.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Quist

Ämnen du kan följa