Gabelic kritisk till S valkampanj

Östgötapolitikern Aleksander Gabelic (S) lämnar sin plats i EU-parlamentet i sommar. Han är kritisk till hur S har drivit sin valrörelse.

26 maj 2019 21:15

Aleksander Gabelic fick hastigt ta över en plats i EU-parlamentet efter partikollegan Jens Nilsson bortgång för ett cirka ett år sedan. Gabelic lämnade då ett mångårigt uppdrag som ordförande i Svenska FN-förbundet. Han har bland annat suttit i EU-utskottet för regional utveckling och delegationen för förbindelser med Vitryssland.

– Det var förstås omtumlande men jag har haft en väldigt lärorik och spännande tid i EU-parlamentet. Jag har fått sätta mig in i frågor. Jag har fått tala flera gånger i parlamentet i Strasbourg och Bryssel. Jag tror ännu mer på EU-samarbetet nu, säger Gabelic.

På S valsedel stod Aleksander Gabelic på sextonde plats, vilket betyder att han lämnar sin plats den 2 juli.

– Det är klart att jag hade önskat att jag stod på valbar plats. Men jag har gjort vad jag har kunnat, och jobbat hårt, säger han.

S kan bli största svenska partiet i EU-parlamentet enligt SVT:s vallokalsundersökning. Hur tycker du att valrörelsen har varit?

– Tufft, hårda ordväxlingar som har tagit fokus från sakfrågorna. Det har en negativ inverkan på demokratin och på vilken politik man vill ha i parlamentet. Alla förlorar på det.

Han skickar också intern kritik, mot Socialdemokraternas valkampanj.

– Man ska ta matchen mot högerextrema partier. Men vi borde ha varit bättre än så. Vi måste också tala om vad vi är för ett parti i stället. Det hade varit bättre för folkbildningen och tydligare även för dem som inte röstar på Socialdemokraterna. Man ska vara tydlig mot all extremism. Men fylla på med sakpolitik.

Vilka sakfrågor saknar du?

– Klimatfrågorna borde vi ha varit bättre på, tydligare med hur de påverkar näringslivets spelregler. Vi borde ha förankrat målen kring koldioxidutsläpp. Och vi borde ha använt Jytte Guteland (S-parlamentariker på tredje plats) mycket mer. Och talat mer om en politik som både är socialt, ekonomiskt och klimatmässigt hållbar.

Gabelic noterar ett större intresse för EU-frågor nu än tidigare.

– På kort sikt kommer det att bli ännu rörigare med de populistiska, nationalistiska partierna. På längre sikt tror jag att de traditionella partierna inser att EU-frågorna är viktiga. De kan utgöra ett slags motrörelse om vilket Europa vi vill ha med värderingar, klimat, mänskliga rättigheter och fri journalistik. Många känner osäkerheten i världen och tänker nog att EU kanske inte är så tokigt ändå.

Tänker du fortsätta att vara politiskt aktiv

– Vi får se vad livet ger. I de sammanhang jag har fått förtroende har jag försökt att göra mitt bästa, svarar Gabelic.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrik Svedin