"För tidigt att ropa faran över"

Inga helikoptrar som vattenbombade. En polisstyrka som tänkte lämna platsen under eftermiddagen. Inga boende som evakueras. Skogsbranden i Tjällmo avtog i styrka under fredagen.

26 april 2019 18:00

Idrottsplatsen i Tjällmo har de senaste dagarna fungerat som en stabsplats där personal från räddningstjänsten, hemvärnet och polisen samlats för att få information om hur den stora skogsbranden i Tidingshyttan nordväst om Tjällmo utvecklat sig.

Här har också funnits möjlighet till vila och mat mellan arbetspassen.

Läs mer: Svårsläckt brand i Tjällmo

På fredagen rådde en något lugnare atmosfär på gräsytorna runt omkring den rödmålade klubbstugan och kiosken.

– Vi har läget under kontroll. Nu ligger det mest och pyr här och var. Vi har folk ute i skogen som är sysselsatta med bevakning och eftersläckning. Det handlar om ett 30-tal brandmän och ett 40-tal från hemvärnet, sa Axel Wahle, pressansvarig från Räddningstjänsten Östra Götaland.

Han bekräftade uppgiften att det rörde sig om ett skogsområde på cirka 300 hektar och att de fyra helikoptrarna som hämtats in från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) inte längre användes för att vattenbomba branden.

– Men de finns med i vår beredskap ifall branden återigen skulle tillta i styrka. Det är för tidigt att ropa faran över. Allt hänger på hur de närmaste dygnen utvecklar sig. Det vi hoppas på är ett rejält regnoväder som gör att blötan tränger ned i marken.

Dick Stiesjö, polisens insatsledare, förklarade att de cirka tio poliser som under fredagen tjänstgjorde i Tjällmo skulle lämna platsen senare på eftermiddagen.

– Vår uppgift kan betraktas som avslutad. Vi har till exempel sett till att inga obehöriga tagit sig in på brandområdet, förklarade han.

Inne i skogen arbetade bland andra Nils Wemmert och Jonathan Wästerlund från hemvärnet i Norrköping med att bearbeta platser där det fortfarande pyrde med kraftfulla vattenslangar.

– Det känns bra att göra en sådan här insats, sa Nils som varit i farten sedan klockan sex på morgonen.

Inne i Tjällmo har livet pågått som vanligt.

Nästan i alla fall.

Per Selin, Ica-handlaren, berättade att flera kommit in i butiken och varit oroliga.

– Och det är många som velat hjälpa till med fika och så. Vissa saker har tagit slut. Korven till exempel. Och godis med papper på verkar ha gått åt till brandmännen så de orkat jobba med släckningen.

Kim Eriksson, 15 år, pustade ut när han nåddes av beskedet att det inte längre var någon fara.

– Nu känns det jätteskönt. Jag är lättad, sa han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Pelle Johansson Julia Djerf