US fick redan i fjol kritik från IVO, Inspektionen för vård och omsorg, sedan ett spädbarn smittats av MRSA. Nu har bakterien spridits igen, på avdelningarna för nyfödda och för tidigt födda.
– Det var en en förälder som uppvisade symptom. Därefter har vi genomfört en omfattande smittspårning, berättar smittskyddsläkare Britt Åkerlind.
Alla som en smittad har kommit i kontakt med, hemma och i sjukvården, har kontrollerats. Sammanlagt har nu 13 personer konstaterats bära på bakterien – men det kan bli fler.
– Det kan det absolut bli, vi står mitt uppe i det. Men vi har förhoppningen att vi lyckats ringa in det här nu och att det stannar vid 13, säger Åkerlind.
Avdelningarna det handlar om ligger i gamla lokaler i väntan på att nya blir klara om två år. IVO kritiserade i fjol att det finns rum där två föräldrapar får dela på ett skötbord och ett handfat.
– Vi vidtog en del åtgärder, bland annat skilda skötbord och ökad städfrekvens. Men det finns fortfarande bara en vattenkran, berättar Åkerlind.
Nu väntar nya åtgärder.
– Vi måste skärpa det ytterligare. Vi tar nu prover på alla, både personal och på dem som skrivs ut, och vi går igenom alla rutiner – från städning till klädsel, blöjbyten och mjölkpumpar. En utmaning på de här avdelningarna är att anhöriga deltar i vården, på ett sätt som inte sker någon annanstans.
Under en tid begränsas möjligheten för anhöriga att övernatta, men det blir inget totalstopp utan bedöms från fall till fall.
MRSA är en bakterie som bland annat kan ge upphov till svårläkta sår och bölder.
– Det går att behandla, men vårt val av antibiotika är begränsat. Och det blir ofta under rigorösa förhållanden och kräver väldigt stora åtgärder, säger Åkerlind.
De flesta som smittas av MRSA får inga symptom alls, men kan föra bakterien vidare. Ofta får alla personer i en familj smittan.
– De flesta gör sig av med bakterien av sig själva, men andra kan vara bärare i många år. En del får återkommande sår och bölder och måste leva med restriktioner, för det är ingen smitta man vill föra vidare.
MRSA är fortfarande relativt ovanlig i Sverige, men blir vanligare för varje år.
– Nyanlända har den oftare, eftersom MRSA är vanligare i andra länder. Vårt ökade resande spelar också in, säger Britt Åkerlind.
Smittspridningen på US har anmälts enligt lex Maria. Det är bara en av de 13 drabbade som visat sjukdomssymptom och fått behandling. De övriga tolv kommer nu att följas upp av infektionskliniken.