Vid 13-tiden på måndagen skulle polisen lämna ut en stulen moped till ägaren. Det upptäcktes då att det fanns någon form av sprängmedel på fordonet. Detta hade inte upptäckts när mopeden togs i beslag.
– Inom några minuter hade vi en patrull på plats som kontaktade nationella bombskyddet. Ett område på Garnisonsområdet spärrades omedelbart av, säger Christian Winkler, polisens kommenderingschef.
Enligt Daniel Axelsson, som leder förundersökningen, anmäldes mopeden stulen den 26 maj. Den stals i stadsdelen Ryd i Linköping. Vid tisdagens presskonferens vill inte polisen berätta när man hittade mopeden eller hur länge den stod i polisens förråd. Polisen kommer nu att försöka kartlägga vad som hänt med mopeden från det att den stals till dess att den förstördes i explosionen.
– Nationella bombskyddet konstaterade att det var ett skarpt föremål. Så länge man inte rörde föremålet var det ingen fara, säger Christian Winkler.
Strax efter klockan 16.00 på måndagen beslutade Christian Winkler om evakuering.
– Den här evakueringen tog tid. Det rörde sig om bostäder, arbetsplatser och även ett vårdboende. Vårdboendet tog längst tid att utrymma, säger kommenderingschefen.
Klockan 23.30 påbörjade bombteknikerna arbetet med att försöka identifiera sprängmedlet.
– Nationella bombskyddet påbörjade arbetet med att oskadliggöra föremålet. Då skedde en detonation. Ingen person har rapporterats skadad, säger Winkler.
Explosionen, strax före midnatt, blev kraftig och förrådsbyggnaden totalförstördes. Explosionen hördes över stora delar av Linköping.
LÄS MER HÄR:"Det skakade i hela byggnaden"
Hur kontrollerad var sprängningen som skedde vid midnatt?– Arbetshypotesen när vi har att göra med ett misstänkt farligt föremål är att det kan detonera. Därför fattade vi, efter rekommendation från nationella bombskyddet, beslut om en begränsad avspärrning. Att det gick till en detonation är så klart ingenting som vi vill, men det fanns med i scenariot, säger Winkler.
Gick det inte att flytta föremålet?– Nationella bombskyddets bedömning var att den här mopeden inte gick att flytta på.
Vid 02-tiden på tisdagen kunde polisen häva avspärrningarna och de evakuerade personerna tilläts återvända till sina bostäder.
Polisen har inlett en förundersökning om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Förundersökningsledaren Daniel Axelsson säger att det är samma utredningsgrupp som utreder sprängdådet på Ådalagatan den 7 juni som kommer att utreda den senaste explosionen.
– Poliserna som arbetar i utredningen är kompetenta att utreda den här typen av ärenden. Självklart är det av intresse när man hittar sprängmedel i Linköping att se om det finns några kopplingar.
Vid sprängdådet på Ådalagatan blev de materiella skadorna på flera fastigheter i området omfattande. Ingen person kom dock till allvarlig fysisk skada.
Finns det något som tyder på att det rör sig om samma typ av sprängmedel?– Det är för tidigt att säga. Vi har fått ett muntligt besked om vad det var som användes på Ådalagatan, men vi vet ännu inte vad som fanns på mopeden, säger Axelsson.
Ser ni någon risk för ytterligare sprängdåd i Linköping?– Vi förstår att det finns en oro bland befolkningen i Linköping. Vi fortsätter med trygghetsskapande åtgärder, säger Winkler.