Både Stefan Löfven (S) och Ulf Kristoffersson (M) uppehöll sig vid den globala utvecklingen, och att Sverige riskerar att halka efter. Men ska man våga sig på att analysera reaktionen från de cirka 650 åhörarna inne i flyghangaren på Saabområdet, så var det andäktigt tyst när Wallenberg gav sin bild av läget. Han inledde med att påminna om att familjen Wallenberg har sina rötter i Linköping, och berättade även om Knut och Alice Wallenbergs stiftelses storsatsning på forskning kring automatisering, där Linköpings universitet är samordnare.
Men sedan kom Marcus Wallenberg snabbt in på sin omvärldsanalys:
– I bland låter det i debatten som att Sverige är Jordens mittpunkt. Men 99,8 procent av befolkningen bor faktiskt utanför Sverige. Och vi är oerhört beroende av vad som händer utanför våra gränser. Mycket mer än vi tror. Det rör allt från andra länders penning- och finanspolitik till klimathotet.
Marcus Wallenberg talade mycket om Kina och Asien där utvecklingen inom digitalisering går allt fortare:
– Medan vi styrs av ganska kortsiktiga mål, bland annat beroende på kapitalmarknad, så lever entreprenörer och även större företag i Asien med perspektiv på 10–20 år. Vi ser också att Kina får ett allt större inflytande på väst bland annat genom köp av statsobligationer.
Fast det förstås ingen idé att hänga läpp över det. Marcus Wallenberg konstaterar att Sverige måste fortsätta att ligga i framkant med forskning och utveckling inom digitalisering.
– Men det måste gå snabbare, sa han.
Sedan talade han om omställningsarbetet och om det livslånga lärandet, om att svenskarna måste göra sig beredda på att vidareutbilda sig. Han påpekade företagen måste "kroka arm" och söka samarbeten för att lyckas.
– Vi är ett litet land och samarbeten mellan industriföretagen kommer att bli allt viktigare.
Då gäller det kanske också att ta vara på all kompetens, något som diskuterades när Industrirådets jämställdhetspris delades ut lite senare. Förra gången gick priset till Saab, nu fick jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) uppdraget att dela ut priset till Domsjö fabriker som är ett bioraffinaderi i Örnsköldsvik. Domsjö har bland annat arbetat aktivt för att nå kvinnor i annonseringen av nya tjänster. Lars Winter berättade att det är viktigt med ett rekryteringsunderlag med lika många män som kvinnor. Åsa Regnér påpekade att jämställdhetspriset behövs.
– Det är viktigt att uppmärksamma positiva exempel. Maktförhållanden kan man förändra, sa Regnér.
Hon tog också upp #metoo-kampanjen och underströk att det finns lagar och regler som täcker upp dåligt beteende. Men alla måste leva upp till dessa:
– Krav på att jämställdhet ska gälla på jobbet har verkan. Om en person med låg status klagar på missförhållanden, så måste chefen som hör det vara beredd att ändra på det, sa Åsa Regnér.