Det var före sommaren som uppgifter om ytterligare varsel mot tusentals medarbetare hos Ericsson-koncernen läckte ut. Sedan dess har vd:n Hans Vestberg avgått och en tillförordnad vd – Jan Frykhammar – har tillsatts. Det kommande bytet i toppen ser Norlander som ett steg i rätt riktning.
– Styrelsen har signalerat att man vill ha en vd med teknisk bakgrund. Det är vad Ericsson behöver. Inget illa om Vestbergs kvalifikationer, men han har en bakgrund som ekonom. Det har varit för mycket finansiella svar på alla frågor. Vi behöver satsningar på forskning och utveckling. Det går inte att reglera ekonomin genom att skära ned på utvecklingssidan. Då står man snart framför en kund som inte vill ha våra produkter, säger Per Norlander som företräder Sveriges ingenjörer.
– Det krävs en förståelse för att det är långa processer före vinst. Man måste plöja ner ohyggliga mängder stålar i utveckling först. På andra nivåer i företaget finns det chefer som lägger det tekniska ansvaret på någon annan. Men så är det inte i företagets topp.
Hur är stämningen på Ericsson?
– Det är tydligt att medarbetarna påverkas och att det påverkar Ericsson negativt. Här jobbar massvis av människor med unik kompetens. De är världsmästare på vad de gör. Det är skitsvåra grejor som man uppnår under väldigt svåra förhållanden. Men när man ser att de har kontaktverktyget "LinkedIn" uppe på sina skärmar så förstår man. Det går inte att vara kreativ och oroa sig för sitt jobb samtidigt, eller sitta och fila på sitt CV. När det har gått så långt, tar det också lång tid att vända.
Per Norlander sitter i en tvärfacklig koncerngrupp, tillsammans med Metall, Unionen och Ledarna. Han säger att man i gruppen har ett öppet klimat och att man gör samma analys av läget. Det är satsningar på utveckling som krävs, för att behålla både lönsamhet och kompetens.
– Satsningen på femte generationens mobiltelefoni, 5G, kommer kanske inte att räcka. Det behövs andra saker som vi inte vet om i dag. Vi kan inte bromsa oss ur det här.
Ericsson-koncernen har i dag omkring 115 000 anställda. När det ryktas om att tusentals tjänster ska bort så är det i ett globalt perspektiv.
– Det går inte att skära ned så stort enbart i Sverige. Det måste man komma ihåg. Troligtvis kommer man med osthyvelsmetoden. En tillförordnad vd kommer sannolikt att följa mönstret som vi har sett vid tidigare nedskärningar.
När kommer besked om eventuella varsel?
– Vill man ha effekt i det första kvartalet nästa år så måste de komma väldigt snart. Sannolikt omkring september/oktober, säger Per Norlander.