Vårtecknet: Cykeltjuvarnas tid är här

Cykeltjuvarnas tid är här. Stölderna i Östergötland ökar, visar färska siffror. Nu uppmanas cykelägarna att vara extra vaksamma.

Cykelstölderna ökar i Östergötland där Linköping är den stad som ligger i topp av stöldligan.

Cykelstölderna ökar i Östergötland där Linköping är den stad som ligger i topp av stöldligan.

Foto: Yvonne Åsell

Linköping2017-04-15 00:00

Det är ett vårtecken som inte är särskilt välkommet, att cykeltjuvarnas framfart ökar markant.

Varje år anmäls drygt 4 000 cykelstölder runt om i Östergötland, varav Linköping står för ungefär hälften, till Länsförsäkringar Östgöta.

Ny statistik visar att bolagets kostnader för cykelstölder har ökat för femte året i rad.

2015 uppgick kostnaderna till 4,2 miljoner kronor. 2016 landade summan på drygt 5 miljoner.

– Cykelstölder är ett vardagsbrott som tyvärr drabbar många östgötar, i synnerhet våra studenter. Eftersom en stor del av dem finns i Linköping sticker statistiken ut just där. Vi har kunnat konstatera att flera av stölderna äger rum i områden där det finns många ungdomar som pluggar, som i Ryd och i närheten av universitetet, säger Helena Hellstén, projektledare inom skadeförebygg på Länsförsäkringar Östgöta.

Linköping ligger i täten i Östergötland när det handlar om cykelstölder.

Enligt siffror från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) polisanmäldes här 2 523 stölder under 2016, medan Norrköping noterades för 1 171 och Motala 343.

– Linköping hamnar också på topp-tre-listan i Sverige procentuellt sett tillsammans med Örebro och Lund, uppger Helena Hellstén. Vi ser att problemet har en stark koppling till att det handlar om universitetsstäder.

Bilden bekräftas av Markus Larsson, gruppchef för ingripandeverksamheten vid Linköpingspolisen.

– Det är många studenter som drabbas. Tyvärr är cykelstölder är ett brott som blir nedprioriterat hos oss till förmån för grövre brott. Men vi gör vad vi kan och här ingår till exempel spaningsarbete på nätet där vi söker av olika säljsajter. Vi vet att det förekommer försäljning av stulna cyklar, men problemet är inte enkelt att lösa.

– Vi genomför också tillsynsbesök hos handlare där vi kontrollerar att försäljningen av begagnade cyklar går rätt till. Om vi hittar en cykel som vi tror kan vara stulen kan handlaren i sin tur bli misstänkt för häleri.

Länsförsäkringar Östgöta samarbetar med olika aktörer, däribland polisen, fastighetsägare, kommuner och cykelhandlare för att minska antalet stölder. Det handlar bland annat om att sprida information och ge tips om hur man bäst skyddar sig.

– Siffrorna ligger på en för hög nivå. Målsättningen är att få ned dem och jag är övertygad om att vi har goda chanser att lyckas, säger Markus Larsson.

Så skyddar du din cykel från stöld

• Använd ett SSF-certifierat lås. Lås även fast cykeln i cykelstället.

• Ställ gärna cykeln inomhus när du inte använder den.

• Om du parkerar cykeln centralt, ställ cykeln på en cykelparkering.

• Märk din cykel. Fotografera cykelns ramnummer och hela cykeln.

• Köp inte en misstänkt billig cykel

• Polisanmäl alltid, antingen via polisens webbplats eller via telefon. Lämna så många uppgifter du kan för att cykeln ska hittas fortare, till exempel märke, modell, färg, ramnummer, annan märkning, skador och speciell utrustning.

Källa: Länsförsäkringar Östgöta

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!