Den 26 maj i år stals en moped i Ryd. En tid senare – oklart när – hittade polisen mopeden och tog den i beslag. Fordonet placerades i en förrådsbyggnad i närheten av polishuset på Garnisonen.
På måndagen kom ägaren till polishuset för att hämta ut sin moped. Det var vid själva utlämnandet som det upptäcktes att det fanns sprängmedel på fordonet. Nationella bombskyddet kallades omedelbart till Linköping och det var när bombteknikerna, strax före midnatt, skulle försöka oskadliggöra föremålet som en explosion skedde. Förrådsbyggnaden totalförstördes.
John Andåker, tillförordnad polisområdeschef i Linköping, säger att polisen nu kommer att se över sina rutiner när det gäller hanteringen av beslagtagna föremål, vilket P4 Östergötland var först med att rapportera.
– Det är givetvis allvarligt och vi måste nu ta reda på om vi behöver ändra våra rutiner, säger han.
Polisen, som även har anmält det inträffade till Arbetsmiljöverket samt till polisens enhet för särskilda utredningar, kommer att utreda närmare hur det kom sig att sprängmedlet inte upptäcktes förrän vid utlämnandet.
Under tisdagens presskonferens fick polisen frågor om det kan vara så att någon obehörig haft tillgång till nycklar till förrådet och därmed kunnat placera sprängmedlet på mopeden efter att den tagits i beslag. Detta avfärdades dock av Daniel Axelsson som leder förundersökningen.
– Det är inte vår teori.
Sprängmedlet måste därmed, om polisens teori stämmer, ha funnits på mopeden redan när den togs i beslag. Hur längde mopeden stod i förrådet är oklart eftersom polisen inte har velat berätta när den togs i beslag.
Det finns, enligt polisen, inget som tyder på att den som placerat sprängmedlet på mopeden var ute efter att skada polisen. Däremot undersöker polisen om det finns något samband mellan måndagens händelse och sprängdådet på Ådalagatan den 7 juni.
Dagens Nyheter rapporterar samtidigt att antalet sprängdåd har ökat i Sverige. Till och med juli i år skedde 120 sprängningar i landet, vilket ska jämföras med de 83 sprängningar som skedde under samma tid i fjol – en ökning med 45 procent. Ökningen kan handla om fejder som blossat upp inom kriminella nätverk där man har kunskaper om sprängmedel, har Sven Granath, kriminolog på polisregion Stockholm, tidigare förklarat för nyhetsbyrån TT. Möjligen kan tillgången till sprängmedel ha ökat, samtidigt som kriminella fått en större vana att använda det.