Sen i onsdags har BB-avdelningen på US lämnat sina gamla lokaler och flyttat in i nya. Avdelningen är kvar i samma hus som förlossningen likt tidigare, men nu i en helt ny huskropp på andra sidan korridoren. Det innebär att den trångboddhet som man tidigare har upplevt - och som till stor del legat till grund för beslutet att förbjuda anhöriga på BB under pandemin - inte längre är ett problem. Biträdande vårdenhetschef, Karin Ebbesson, meddelar att beslutet togs på torsdagen och att de nya riktlinjerna börjar gälla på måndag morgon klockan 8.
– Vi känner att vi nu kan erbjuda en vård som känns säker. På nya BB är rummen större och alla har egen toalett och skötbord. Samtidigt finns det nu plats för att sitta och äta på rummet samt utrymme för partner att övernatta. Från måndag arbetar vi då efter samma riktlinjer som i Norrköping, det vill säga att vi kan erbjuda mat till partner om man bara vistas på sitt rum.
Den nya möjligheten att få följa med till BB gäller samma medföljande person som varit med under förlossningen. Det är heller inte tillåtet att lämna BB för att sen komma tillbaka.
Samtidigt gäller fortsatt besöksförbud på sjukhuset och vi ser en ökad smittspridning i Linköping. Hur säkert är det på BB?
– Vi tänker det är säkert utifrån att det är samma person som varit med under hela besöket och att det är en kort transport upp till BB som gör att det endast är vår personal som man kommer att vara i kontakt med, förklarar Karin Ebbesson och fortsätter:
– Genom att man nu inte delar något med andra patienter så kan vi hålla avstånd. Man kommer kunna få vara i sin egna bubbla.
Det sista kring flytten färdigställs under fredagseftermiddagen och samtliga patienter är överflyttade. På fredagseftermiddagen var alla platser på US belagda. Nya BB-avdelningen innebär en utökning med en vårdplats till 18 mot tidigare 17 platser.
– Det här är ett jättelyft för oss, det är ju hit vi har velat hela tiden samtidigt som det har känts väldigt viktigt att ta hänsyn till säkerheten både för personal och patienters skull. Det är så här vi vill att BB-vården ska vara – att hela familjen ska kunna vara delaktig, säger Karin Ebbesson.
Samma riktlinjer som tidigare gäller fortsättningsvis för BB-mottagning samt besök på Kvinnohälsan och ultraljudsundersökning, det vill säga att en förälder tillsammans med barn tillåts komma.