Tidigare i veckan blev Johan Carlsson omkörd av en expressbuss i slutet av "Fillingerakan". 3–4 bilar bakom honom blev också omkörda och Johan hann få upp kameran.
– Vi var flera bilar som låg på kö och höll 96–97 kilometer i timman. Sen fick jag se i sidospegeln att det kommer en buss på omkörning. Han körde om mig och några bilar bakom. Jag vart så jävla förvånad över att han hade så bråttom. Han måste ju hållit minst 110 kilometer i timman. Det var ingen krypomkörning direkt.
På filmen kunde Johan se hur busschauffören körde över heldragen linje. Det är omkörningsförbud för att där är en svacka som skymmer sikten.
– Hade det kommit någon där är det inte så lätt för en buss att slänga sig in mellan ett par bilar. De behöver ju lite plats. Så omkörningen verkade inte särskilt genomtänkt.
När bussen kom in till Grebo, bara någon kilometer efter omkörningen, så svängde den in och släppte av folk
– Då hamnade han bakom alla han kört om igen. Så omkörningen var helt onödig egentligen. Han kanske kom till busshållplatsen några sekunder tidigare än jag.
Östgötatrafikens trafikoperativa chef Mattias Näsström menar att det inte beror på pressade tidtabeller.
– Tidtabellen kommer alltid i andra hand. Trafikregler och trafiksäkerhet kommer i första hand. Så det finns ingen ursäkt för att åsidosätta några trafikregler för att hinna med en tidtabell.
Östgötatrafiken har inga egna system för att hämta in information från färdskrivare eller de gps-sändare som finns ombord på bussen. Så trots att Östgötatrafiken vet var bussen är och vilken hastighet den håller så övervakar man inte eventuella hastighetsöverträdelser.
– Det är Transportstyrelsen som är tillsynsmyndighet för färdskrivaren. Men sen är det upp till föraren. Han ansvarar själv för sina handlingar och om han gör något som bryter mot lagen får han själv betala boten. I vissa fall kan det bli en dubbel bestraffning i form av att han blir av med körkortet och där med även jobbet, om inte arbetsgivaren kan erbjuda andra arbetsuppgifter.