De flesta stölder sker när båten är på land, berättar Patrick Petersson, som är skadechef på Länsförsäkringar Östgöta.
– Många upptäcker inte stölden förrän på våren när det är dags för sjösättning. För några veckor sedan blev flera båtmotorer stulna hos en av våra samarbetspartners.
2012 var ett år med rekordmånga stölder i Östergötland. Då blev 49 båtägare av med sin båtmotor. Sedan sjönk antalet stölder under ett par år till 25, men i fjol var det dags igen. 48 båtmotorer försvann, till ett försäkringsvärde av 2,2 miljoner kronor.
Enligt försäkringsbolaget är stölderna välorganiserade och ofta är det professionella ligor som ligger bakom. Det är inte bara båtmotorer som stjäls utan också elektronik och dyrbara instrument.
Det mest effektiva sättet att undvika stölder är enligt Patrick Petersson att införa båtsamverkan på båtklubbarna. 2013 startades ett sådant projekt i västra Sverige i samarbete med försäkringsbranschen, larmtjänst och polisen.
– Båtmotorstölderna minskade där. Idag finns etablerad båtsamverkan i Västra Götaland, Halland och i Gävleborg och är under uppstart i fler delar av landet, säger Patrick Petersson.
Petersson har fler tips till båtägare:
* Montera spårningsutrustning eller startspärr.
* Lås fast motorbåten.
* Lås in utombordsmotorn under vintern.
* Märk motorn med mikropunkter, fotografera både båten och motorn och skriv upp motor- och skrovnummer
* Förebygg stöld genom att ladda ned en av de mobilappar för båtsamverkan som finns på marknaden.