Syncentralens anställda säger upp sig

Två syncentraler ska bli en. De anställda i Norrköping tror inte på den nya organisationen och majoriteten säger nu upp sig.

Besviken. Protesterna hjälpte inte, sedan 1 april har länet en gemensam syncentral i Linköping,  och besvikelsen är stor hos Monica Ericsson, ordförande för Synskadades Riksförbund i Östergötland och Norrköping.

Besviken. Protesterna hjälpte inte, sedan 1 april har länet en gemensam syncentral i Linköping, och besvikelsen är stor hos Monica Ericsson, ordförande för Synskadades Riksförbund i Östergötland och Norrköping.

Foto: Mikael Strand

Linköping2016-06-15 11:55

På Syncentralen i Norrköping arbetar sex anställda. Fem av dem har nu valt att säga upp sig sedan det stod klart att Syncentralen ska slå igen och flytta till Linköping. Planen är att den nya syncentralen drar igång rent praktiskt den 1 november.

– Det kommer bli svårt och ohållbart att jobba så här, säger en av synpedagogerna som valt att sluta och vill vara anonym.

I Norrköping ska ytterligare en synpedagog sluta liksom en optiker. Tidigare har även en sekreterare och specialpedagog slutat. Dessutom har det varit brist på datatekniker.

Även Linköping tappar kompetens, där har en kurator sagt upp sig och snart går en synpedagog i pension. Av totalt elva medarbetare kommer alltså sju att sluta.

– Synpedagoger är ett bristyrke i dag och det kommer att bli särskilt svårt att ersätta vår specialpedagog som jobbat med barn och ungdomar i hela Östergötland, säger synpedagogen och tillägger:

– Man har gjort en riskbedömning och det finns uppenbara risker både för patienter och personal. Men man har inte gjort någon åtgärdskoppling. Det blir ohållbart när våra patienter får åka en till två timmar från till exempel Valdemarsvik. De kommer inte orka med någon rehabilitering.

En av de anställda som valt att följa med över till Linköping är kuratorn Jenny-Ann Karlsson. Hon trivs med jobbet och vill ge det en chans, men ser även risker.

– Man kanske inte blir lika personlig när det blir så många flera patienter att hålla reda på. Nu har jag ansvar för fyra kommuner, sedan blir det plötsligt tolv till som har sina regler för ledsagning, hemtjänst och sådant.

– Jag är också orolig över om jag ska ta hand om alla patienter själv eftersom den andra kuratorn har sagt upp sig.

Monica Ericsson, ordförande på Synskadades Riksförbund i Östergötland är uppgiven.

– Det är så sorgligt så man vet inte vad man ska säga. Vi anser att det är kris. Det är massor med kompetens som försvinner.

– Jag tror att det här är ett sätt att kolla hur långt det går med så lite personal som möjligt. Och jag tror tyvärr att det kommer gå eftersom folk inte kommer orka åka dit.

Även chefer väljer att säga upp sig. En av dem är Kristina Teär Fahnehjelm, verksamhetschef på ögonkliniken i Norrköping, som slutar under sommaren.

– Men det är av personliga skäl.

Hon tror liksom övriga ansvariga att den stor vinsten är att man samlar all kompetens på ett ställe.

– Det utökar ju restiden för en del av brukarna men jag tror kvalitetshöjningen kommer att kompensera det.

Ulf Karlsson, vårdenhetschef på ögonkliniken i Norrköping var fram till 1 april ansvarig för syncentralen i Norrköping. I dag har han visst personalansvar men han vill inte uttala sig om den nya arbetssituationen.

– Nej, det överlåter jag till dem som har ansvar för den nya organisationen.

Ny ansvarig är vårdenhetschefen Karin Svenberg. Frågan är hur hon ska styra den nya syncentralen om tjänster är obemannade.

–  Jag vill inte kommentera överhuvudtaget.

Varför inte?

– Nej, det är jättetråkigt att kompetent personal har sagt upp sig, men jag har inga kommentarer.

Hur många anställda tänker man sig ska finnas i Linköping?

– Vi gör en kapacitetsplanering så det är inte sagt något om hur många, vi måste se till behovet. Men det har aldrig varit tal om några neddragningar när det gäller personal.

Hur många i Linköping har sagt upp sig?

– Jag har ingen kommentar.

Vad handlar det om?

Den 1 april slogs syncentralerna i Norrköping och Linköping ihop till en. Från och med i höst kommer den att finnas på garnisonsområdet mitt emot Universitetssjukhuset. Den nya organisationen ska spara nära en miljon kronor, bli mindre sårbar och samla kompetensen på ett ställe. Beslutet har väckt stark kritik bland synskadade, fackliga företrädare, intresseorganisationer och personal.

Syncentralernas uppgift är att erbjuda länets synskadade rehabilitering och habilitering så att de kan leva självständigt och delta i samhället på samma villkor som seende.

Patientunderlaget har varit 1 800 patienter i Linköping (där även Motala ingår) och 1700 i Norrköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om