Städerna går ihop – för att få snabbtåg

Nu slår Linköping och Jönköping ihop sina krafter för att få till en höghastighetsjärnväg från Stockholm till Jönköping.

Elias Aguirre (S)

Elias Aguirre (S)

Foto: Åke Alvin

Linköping2018-02-09 18:54

– Det är viktigt att vi visar enighet, att alla kommuner längs stambanan är aktiva. Det är också avgörande att det inte stannar vid Ostlänken, utan också fortsätter ned till Jönköping och hela Götalandsbanan för att kunna knyta samman de stora städerna i Sverige. Just nu finns det många järnvägsprojekt i landet och vi tycker att det här ännu har varit lite lågt prioriterat i den nationella planen, säger Elias Aguirre (S) kommunalråd i Linköping.

Han påpekar också att banan söder om Linköping är sliten: – Den är en av de mest slitna sträckorna längs stambanan. Det är också väldigt trångt med mycket tåg på den här sträckan, säger Aguirre.

Under våren väntas regeringen hantera Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet, som presenterades 31 augusti 2017. Där föreslogs att nya stambanor byggs men för en kraftigt sänkt hastighet, 250 kilometer i timmen, och att en utbyggnad till Jönköping först är aktuell efter år 2029.

Näringslivsdepartementets statssekreterare Mattias Landgren fick i veckan besök av en delegation med representanter från Jönköpings kommun, Region Jönköpings län och Linköpings kommun Näringsdepartementet. Syftet var att tala om höghastighetsjärnvägen med regeringen. Och med sig hade man ett helt batteri med önskemål för Ostlänken, bland annat: Att den ska byggas i ett helt sammanhållet system. Att den ska byggas under en koncentrerad tid med slutpunkt år 2035. Att den ska byggas för höghastighetsjärnväg, för 320 kilometer i timmen, samt för storregionala tåg för 250 kilometer i timmen. Att järnvägen kompletteras med förstärkt kapacitet runt de tre storstäderna.

Därtill föreslår de att järnvägen ska finansieras inte bara genom anslag utan också med alternativ finansiering.

– Det är ett sätt att snabba upp processen. Det tar för lång tid att finansiera den med bara offentliga medel, äger Aguirre.

Och så här säger Ann-Marie Nilsson, kommunstyrelsens ordförande i Jönköpings kommun:

– Arbetet med de nya stambanorna för höghastighetstrafik är ett stort samhällsbyggnadsprojekt, till gagn för hela landet. En utebliven satsning skulle innebära en mycket svår situation för såväl vägtrafiken, miljön som den regionala utvecklingen. Därför var det viktigt för oss att tydliggöra behoven av nya snabba stambanor och vikten av en annan finansieringslösning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!