Just nu är hon sjukskriven, delvis på grund av den här händelsen, delvis på grund av allt för hög arbetsbelastning.
Sjuksköterskan dömdes nyligen för fem fall av dataintrång. Det var vid flera tillfällen mellan sommaren 2011 och våren 2013 som hon gick in i journalsystemet Cosmic för att söka information om patienter som hon inte hade något vårduppdrag för.
– Ett par vänner till mig, ett gift par, bad mig att gå in och se vad som stod i mannens journal, berättar hon. Han var helt med på det.
– Flera år senare blev jag anmäld för detta. Då gjordes en fördjupad granskning av dataloggarna, och så upptäcktes det också att jag tittat på mina egna barns journaler – vilket barnen förstås visste om.
I det ena fallet ville hon kolla läkarsvaret på undersökningen av en dotters födelsemärke; i det andra ville hon veta varför en viss medicin skrivits ut till sonen.
– Så dumt. Jag kunde lika gärna ha frågat läkaren själv, men jag ville inte störa, säger hon.
Sjuksköterskan åtalades för dataintrång sedan landstinget valt att göra en polisanmälan. Hon dömdes till 60 dagsböter på sammanlagt 12 000 kronor.
– Det är förstås jättejobbigt.
– Men jag tänker också på att sånt här gör att folk går och oroar sig för att vårdpersonal håller på att gå in i deras journaler hela tiden, säger hon, och jag vill gärna förklara att så är det inte.
Det har hänt förr att vårdpersonal åtalats för dataintrång.
– Ja, som om vi snokade runt av nyfikenhet. Men så är det verkligen inte. Tvärtom vet jag att det finns fler som åtalats för dataintrång och sedan valt att inte jobba kvar. Det här är ingenting som vi tar lätt på.
Sjuksköterskan har nu informerat sin chef om att hon inte vill vara kvar på vårdcentralen längre.
– Jag vill inte fortsätta som sjuksköterska, säger hon. Det känns helt omöjligt.