Saab kan gå miste om order värd 100 miljarder

Saab kan gå miste om en order värd 100 miljarder kronor. Enligt obekräftade medieuppgifter kommer Finland istället för Jas 39 Gripen E/F att satsa på det amerikanska stridsflygplanet F-35.

Saab vill sälja 64 Gripen-plan till Finland.

Saab vill sälja 64 Gripen-plan till Finland.

Foto: Lars Pehrson/TT

Linköping2021-12-06 10:34

Saab har under lång tid lagt ned ett omfattande arbete i försöket att ta hem försvarskoncernens hittills största exportorder. 

Företaget vill sälja 64 Jas 39 Gripen E/F-plan och två spaningsflygplan av typ Global Eye till grannlandet. Finlands regering har avsatt 10 miljarder euro – vilket motsvarar cirka 100 miljarder kronor. I den summan ingår även beväpning och annan utrustning som krävs för att använda planen. 

Gripen E är en av fem stridsflygplan som tävlar om att få ersätta det finska flygvapnets F/A-18 Hornet-plan, som köptes i början av 90-talet. Övriga kandidater är Eurofighter Typhoon, franska Rafale, amerikanska F-35 och F/A-18. 

– Det skulle vara Sveriges största industriella affär, så rent ekonomiskt är den naturligtvis otroligt viktig. Den bygger en långsiktighet för oss som företag med flera länder, sade Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics, nyligen i en intervju med Svenska Yle

Även Lockheed Martin, som tillverkar F-35, uppges ha erbjudit Finland 64 stridsflygplan till en kostnad av 10 miljarder euro. 

På söndagen publicerade tidningen Iltalehti uppgifter som gör gällande att den finländska försvarsmakten förordar F-35 Lightning II. Den finska tidningen åberopar inga namngivna källor. Den finländska försvarsmakten uppges dock efter en utvärdering ha föreslagit försvarsministeriet att satsa på det amerikanska stridsflygplanet, som tidigare bland annat beställts av Norge och Danmark. 

Enligt Iltalehtis uppgifter grundar försvarsmakten sitt ställningstagande på F-35:s prestanda och långa livslängd. Beslutet ska också bygga på att de årliga driftskostnaderna för F-35 hålls inom den fastställda budgetramen på 250 miljoner euro – eller tio procent av försvarets budget i fredstid.

Saab har avböjt att kommentera medieuppgifterna i Finland. 

– Jag har sett mediaspekulationer om det, men det är ju ingenting vi kommenterar. Vi inväntar en officiell kommunikation, så det är ingenting vi kommenterar i dagsläget, sade Mattias Rådström, presschef på Saab, på söndagen.

Ännu är inte sista ordet sagt i frågan. Efter behandling i försvarsministeriet ska det formella beslutet fattas av den finländska regeringen. Enligt Svenska Yle har försvarsminister Antti Kaikkonen sagt att ett beslut kommer att fattas före julledigheten.

I ansträngningarna att försöka sälja den nya Gripen-versionen till Finland har Saab haft draghjälp av såväl den svenska politiska ledningen som den svenska försvarsledningen. Under senare år har Sverige och Finland inlett ett omfattande militärt samarbete. 

Flygvapenchefen Carl-Johan Edström sade nyligen i en intervju att det skulle vara en fördel om Finland väljer samma stridsflygplan som Sverige. 

– Det skulle vara en fördel för bägge försvarsmakterna. Ur många olika synvinklar. Samtidigt är det viktigt att säga att om Finland väljer att inte köpa Gripen och Global Eye, så kommer vi ändå att fortsätta att samarbeta, sade Edström. 

Även försvarsminister Peter Hultqvist (S) har offentligt argumenterat att det skulle var en fördel om Finland satsar på Gripen. 

– Självklart ser vi många operativa fördelar om vi skulle ha samma flygsystem, sade han när han besökte Saab i Tannefors i december 2019.  

Saab har för närvarande beställningar på 96 stridsflygplan. Sverige har beställt 60 plan och Brasilien 36 plan.

Gripen E

Jämfört med Gripen C/D ökar E/F-versionens längd från 14,1 till 14,9 meter, spännvidden från 8,4 till 8,6 meter, den maximala startvikten från 14 till 16,5 ton och kapaciteten att bära vapen ökar med 1,5 ton.

Räckvidden blir längre när bland annat de interna bränsletankarna blir 40 procent större, motorn 22 procent starkare och radar- och varningssystem mer kvalificerade.

Källor: Försvarsmakten, Saab

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!