Vädret har varit gäckande denna vår. Först en rejält kall april, en varm inledning av maj, följt av rena höstrusket i en vecka och sedan högsommarvärme i ett slag. För länets jordgubbsodlare ser det dock gynnsamt ut.
– Vi har stora förhoppningar om gott om jordgubbar till midsommar, säger Elisabeth Mattsson vid Stora Sjögestads självplock i Vreta Kloster.
Enligt Elisabeth ligger årets gubbar en vecka före fjolårets vid samma tidpunkt.
– Vi skyndar inte på dem med plast eller odlingstunnlar, utan de får växa sig naturligt klara på friland.
Vilka gubbar mognar snabbast?
– Det brukar vara Sefyr. Sedan kommer sorterna Korona, Polka och Salsa strax där efter.
Hur ser ditt drömväder framöver ut?
– Jag vill ha samma väder som semesterfirare. Gärna 20–25 grader under dagarna, med lite regn nattetid.
Hur äter du helst dina gubbar?
– Med vispgrädde och pyttelite socker. Sedan gör jag mycket saft och sylt.
Fryser du ner också?
– Ja. Jag mixar dem och tinar upp under året och gör smoothie.
Ska man skölja gubbarna innan de äts?
– Inte våra, vi har inte giftbesprutat dem alls. Ibland kan det finnas lite grus på dem, men vi försöker halma ordentligt omkring dem.