Så ser jordgubbsprognosen ut

Om vädret bara fortsätter att sköta sig ser det ut att bli gott om jordgubbar till midsommar.

Det ser ut att bli gott om jordgubbar till årets midsommarfirande.

Det ser ut att bli gott om jordgubbar till årets midsommarfirande.

Foto: Andreas Åsenheim

LINKÖPING2016-05-24 17:00

Vädret har varit gäckande denna vår. Först en rejält kall april, en varm inledning av maj, följt av rena höstrusket i en vecka och sedan högsommarvärme i ett slag. För länets jordgubbsodlare ser det dock gynnsamt ut.

– Vi har stora förhoppningar om gott om jordgubbar till midsommar, säger Elisabeth Mattsson vid Stora Sjögestads självplock i Vreta Kloster.

Enligt Elisabeth ligger årets gubbar en vecka före fjolårets vid samma tidpunkt.

– Vi skyndar inte på dem med plast eller odlingstunnlar, utan de får växa sig naturligt klara på friland.

Vilka gubbar mognar snabbast?

– Det brukar vara Sefyr. Sedan kommer sorterna Korona, Polka och Salsa strax där efter.

Hur ser ditt drömväder framöver ut?

– Jag vill ha samma väder som semesterfirare. Gärna 20–25 grader under dagarna, med lite regn nattetid.

Hur äter du helst dina gubbar?

– Med vispgrädde och pyttelite socker. Sedan gör jag mycket saft och sylt.

Fryser du ner också?

– Ja. Jag mixar dem och tinar upp under året och gör smoothie.

Ska man skölja gubbarna innan de äts?

– Inte våra, vi har inte giftbesprutat dem alls. Ibland kan det finnas lite grus på dem, men vi försöker halma ordentligt omkring dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om