Videon är inte längre tillgänglig
De män som Corren avslöjat som sålt bilar med falsk mätarställning utnyttjade myndigheten Transportstyrelsens brister. Myndigheten har tillgång till mätarställningar som de får från de olika besiktningsföretagen, varje gång du kör in din bil för kontrollbesiktning antecknas mätarställningen.
Detta innebär att det också är möjligt att jämföra mätarställningen från föregående år – men den uppgiften gömmer Transportstyrelsen. På deras hemsida syns endast den senast rapporterade. Vill du veta äldre måste du skicka iväg en begäran om detta och svaret dröjer ett par dagar.
Det här utnyttjas av bedragarna. Genom att backa mätarställningen och sen köra in bilen på kontrollbesiktning får de en snygg siffra på Transportstyrelsens hemsida. Som myndighet har den hög trovärdighet och det flesta bilköpare har litat på uppgiften.
Transportstyrelsen har angett personuppgiftslagen som hinder för att visa fler mätarställningar.
Den här luckan har företaget Jump Forward AB slagit mynt av. De köper data av Transportstyrelsen och har byggt upp en databas där du kan se alla historiska mätarställningar direkt. Den heter www.biluppgifter.se.
För att inte utmana personuppgiftslagen visar de inte namn på bilens ägare. Just nu finns tre års historik, men ju fler år som går desto mer komplett blir den.
Tjänsten är gratis för användaren, pengarna rullar in på annonser och samarbeten med exempelvis försäkringsbolag.
Bakom företaget finns fyra ägare, Christian Nilsson, Ola Sevandersson, Kim Sevandersson och Anders Kriström.
– Vi är fyra motorintresserade och engagerade personer och det här har gått plus sedan månad två om vi tittar på rörelsen, berättar Christian Nilsson som är ansvarig utgivare för sajten.
Vad är målet med ert företag?
– Det är att vi ska bli det självklara valet när du söker information om fordon. Alla ska veta att det är Biluppgifter som gäller. Vi lägger väldigt mycket tid att samla in data från tredje part. Vi vill bygga den bästa historiken och har till exempel med om bilen har blivit rostskyddsbehandlad, säger Christian Nilsson.
Sajten biluppgifter startade i september 2014 och det görs 1,8 miljoner sökningar varje vecka på den.