Så här tar du bort en fästing

Fästingsäsongen har dragit igång på allvar. Får du en fästing gäller det att dra ut den direkt – och att göra det på rätt sätt.

Ta bort fästingen så snabbt som möjligt. Då minskar risken för smitta.

Ta bort fästingen så snabbt som möjligt. Då minskar risken för smitta.

Foto: JOHAN NILSSON / TT

Linköping2016-06-10 05:30

Videon är inte längre tillgänglig

1177 Vårdguiden tog förra veckan emot närmare tusen samtal om fästingbett, en markant ökning jämfört med tidigare veckor.

Fästingarna kan sprida flera sjukdomar, bland annat borrelia och TBE. Den senare går att vaccinera sig mot, och Östergötland är ett av de län där sjukvården rekommenderar vaccin till dem som brukar få många fästingbett. Vaccinet tas vid tre tillfällen och kostar sammanlagt en dryg tusenlapp.

Risken att få i sig smittoämnen ökar ju längre tid fästingen får sitta kvar, så det är bra att kolla igenom huden efter ett besök i naturen. Hur man bäst tar bort en fästing finns det många åsikter om. Så här rekommenderar Vårdguiden 1177 att man gör:

* Använd en finspetsig pincett eller en fästingborttagare. Det är ingen mening att smörja eller badda något på fästingen innan den tas bort.

* Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra sakta rakt ut. Vrid inte, då ökar risken att fästingens mundelar bryts loss.

* Försök se till att hela fästingen följer med, men om rester av käkpartiet blir kvar i huden kan du låta det vara. Kroppen stöter oftast själv bort det.

* Tvätta bettstället med tvål och vatten eller desinfektionsmedel. Tvätta händerna med tvål.

* Efter några dagar uppstår en liten inflammation. Då är det ofta ganska enkelt att ta bort eventuella delar av fästingen som sitter kvar med en pincett eller en nål, men det är inte nödvändigt att göra det.

Mer information om fästingar samt en film om hur man avlägsnar dem finns här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om