Så får whiplashskadade hjälp

En världsunik metod för att hjälpa whiplashskadade har utarbetats vid LiU. Nu utbildas närmare 30 sjukgymnaster i Mellansverige för att fler drabbade ska kunna hjälpas – och i vissa fall bli helt botade.

Successiv stegring. Att vrida på huvudet med motstånd är en av övningarna som visat sig effektiva. Den kan liknas vid när ett lejon sliter kött från sitt byte.

Successiv stegring. Att vrida på huvudet med motstånd är en av övningarna som visat sig effektiva. Den kan liknas vid när ett lejon sliter kött från sitt byte.

Foto: Gunnel Peterson

Linköping2017-04-16 10:00

Tre forskare vid LiU har fått världens forskarögon på sig. Det handlar om en metod som drastiskt hjälper whiplashskadade. En del patienter med svår värk har blivit helt besvärsfria. Nu ska ännu fler hjälpas.

Uppskattningsvis finns det hundratusentals svenskar som lider av whiplashskador. Skador som leder till stort personligt lidande och omfattande samhällskostnader. Varje år drabbas 30 000 människor, oftast i samband med trafikolyckor, och av dem får 15 000 bestående men.

I vissa fall handlar det om så svår värk att livet inte alls fungerar. När sjukgymnastiken inte hjälper och intaget av smärtstillande preparat slått i taket har patienterna fått höra att de måste "lära sig leva med smärtan".

Men sedan några år sker, slag i slag, stora genombrott på området.

Det kan vi tacka tre forskare vid Linköpings universitet för. De har utvecklat en metod som ser ut att kunna hjälpa många av dessa patienter. Ja, faktum är att många redan har blivit hjälpta av den världsunika modellen, som har väckt stor internationell uppmärksamhet.

– Vissa delar har vi själva utvecklat, annat har vi lånat från andra länder och studier. Men helheten är vår egen.

Det säger medicine doktor och sjukgymnast Gunnel Peterson som tillsammans med forskare Anneli Peolsson, den professor som lett forskarteamet och som utvecklat ultraljudstekniken, och Maria Landén Ludvigsson, också medicine doktor och sjukgymnast.

– Vid en whiplashskada och långvarig smärta förändras nackmusklernas sätt att arbeta. Tidigare har man bara kunnat notera vad som hänt i de yttre muskellagren. Med ny ultraljudsteknik kan vi se även de djupaste av de fem–sex muskellagren.

De här musklerna ska fungera som ett slags korsett för övriga muskler och står för 70 procent av nackens stabilisering. Vid en whiplashskada händer det att de lägger sig i dvala. Det medför att hela "ordningen" i nacken störs och patienten kan uppleva att skadan blir värre, trots att flera år gått sedan olyckan.

Det har tidigare varit svårt att hitta orsaken till långvariga besvär efter en whiplashskada och många upplever att de inte blir trodda av vården. Röntgen eller magnetkameraundersökning visar sällan några skador. När patienten inte får en förklaring till smärtorna kan det leda till oro över att det finns nerv- och skelettskador, när det alltså kan handla om inaktiva muskler.

– Man kan se nacken som en stjälk som ska stabilisera hela "knoppen", det vill säga vår skalle som väger fyra–fem kilo, säger Gunnel Peterson.

Ett särskildt träningsprogram har utvecklats och forskarteamet har via smärtfritt ultraljud (samma teknik som vid fosterdiagnostik) kunnat lokaliserat vilka muskler som slutat arbeta. Det handlar om enkla övningar som kan utföras i hemmet.

Studien gjordes 2011–2013 och inkluderade 216 patienter indelade i tre grupper, där hjälpen såg lite olika ut. Av dem som genomförde träningen uppgav 60 procent, ett år efter de tolv veckornas träningsprogram, att deras smärta halverats. Vissa är ännu, upp till sex år efter studien, helt besvärsfria.

– Det är oerhört glädjande, säger Gunnel Peterson. Bland dem finns till exempel en kvinna med så allvarliga problem att hon var på gränsen till sjukpension 2011. I år ska hon köra Klassikern!

Nu kommer ytterligare en studie. Sjukgymnaster utbildas för fullt i Mellansverige och 140 patienter i åtta län ska få vara med i studien, där man bland annat vill undersöka hur väl ett webbaserat träningsprogram fungerar. Praktiskt för den som bor långt från vården och billigare för alla inblandade.

Om du vill delta i studien finner du mer informationhär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om