Regionen följer inte FHM: Vi gör egna bedömningar

I riktlinjerna för hur prov på äldre ska tas gör Region Östergötland en helt annan bedömning än Folkhälsomyndigheten.

Biträdande smittskyddsläkare Magnus Roberg ser inte någon konflikt mellan de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten kommer med jämfört med de bedömningar som Region Östergötland gör.

Biträdande smittskyddsläkare Magnus Roberg ser inte någon konflikt mellan de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten kommer med jämfört med de bedömningar som Region Östergötland gör.

Foto: Mostphotos, Fredrik Quist

Linköping2020-07-22 18:00

I början av juli kom Region Östergötland med råd för hur man ska förhålla sig till Folkhälsomyndighetens (FHM) rekommendationer när det gäller provtagning på äldre inom kommunal vård och omsorg. 

Det handlar om äldre som ska flytta till äldreboende, äldre som vårdats på sjukhus och ska tillbaka till sitt boende, eller de som för en tid ska bo på ett korttidsboende.  

I samtliga de fallen hävdar personal – som vill vara anonyma – inom vården och omsorgen att regionen frångår FHM:s rekommendationer vad gäller provtagning.

– Jag tycker det är anmärkningsvärt att man avviker så kraftigt i sin rutin och inte tar ansvar för att skydda människor, som vi på nationell nivå har bestämt oss för att skydda, säger en anställd med stor insyn i hur det fungerar.

Magnus Roberg, biträdande smittskyddsläkare i Region Östergötland säger att det stämmer att regionen har gjort sin egen anpassning av FHM:s föreskrifter. 

– Sjukhusen är de som är mest insatta i att diagnostisera olika sjukdomar. Personer som kommer därifrån är säkert de mest undersökta av hela befolkningen. Det är meningslöst att hålla på att ta prover på dem. Vi har heller inga indikationer på smittspridning inom sjukhuset, säger han.

Personal på äldreboende hävdar att det flera gånger har hänt att äldre som skickats från en sjukhusvistelse till ett äldreboende upptäcks vara smittade med covid-19. 

Men det är inte en bild som Magnus Roberg känner igen.

– Vi har inte den typen av information, det kan jag säga. Däremot är situationen en annan om en äldre, som kan vara smittad, ska flytta från sitt hem till ett boende.

Det som skiljer regionens rekommendation jämfört med FHM är att myndigheten anger att alla (bortsett från de som haft bekräftad covid) som ska flytta till ett äldreboende eller återkommer från sjukhusvistelse ska screenas och att det är önskvärt att provsvaren finns innan personen flyttar in.

Regionen däremot, anger i sin skrivelse, att provtagning "endast bör ske om vårdtagaren har symptom, även lindriga och ospecifika symptom, eller om en anhörig är smittad."

I skrivelsen framgår också att provtagning "får ej fördröja rätt placering av vårdtagaren".  Med det menas att en person som anses färdigvårdad på sjukhus, men på avresedagen misstänks vara smittad och därför provtas, ändå ska flyttas. Men personen ska betraktas som smittad och tas om hand på rätt sätt, enligt Magnus Roberg.

Han bedömer inte det som något stort problem i dag, eftersom kunskapen hos personalen inom vård och omsorg är större och tillgången till skyddsutrustning bättre än det var i början av pandemin.

Varför gör FHM en så annorlunda bedömning än ni på regionen?

– Ingen aning. De har olika motiv för sitt agerande, och det handlar inte bara om medicinska skäl. Men vi har gjort bedömningen att vi inte tycker att det är nödvändigt att provta personer som inte har symptom.

Folk i allmänhet förväntas ju följa FHM:s rekommendationer, finns det ingen risk att man slutar bry sig om det blir känt att ni inte följer dem?

– Nej, det tror jag inte. Det är skillnad på råd som vänder sig till allmänheten jämfört med råden som ges till sjukvårdande personal. Givetvis rättar vi i stort sett in oss i ledet. Men vi gör också lite egna bedömningar.

Ser du någon konflikt mellan Region Östergötlands rekommendationer och FHM?

– Nej, det gör jag inte. Folkhälsomyndigheten lägger ut rätt mycket dokument. Vi bedömer dem och försöker anpassa dem lokalt. Men vi kan inte följa dem slaviskt. FHM har också ett politiskt uppdrag och vi försöker göra egna bedömningar, säger han.

I Linköping har smittspridningen på äldreboenden stadigt gått ner. Häromveckan fanns inte en enda smittad på någon av de 57 boenden som finns. Senaste noteringen, från vecka 29, var en smittad på äldreboende och tre inom hemtjänst, LSS och personlig assistans.

Smittspårar regionen i sådana fall?

– Instruktionen vi har är att vi ska göra det på de som har någon form av symptom, så det görs nog. Däremot är det meningslöst att göra det på till synes friska eftersom de dagen efter kan vara smittade i alla fall. 

Du säger att det nog görs?

– Det ligger i rekommendationen att man ska göra det i samråd med vederbörande enhet.

Huruvida man gör en smittspårning på det äldreboende som nu har bekräftad covid-19 är oklart. Medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen uppger att det är regionen som tar de besluten.

Screening - provtagning

Folkhälsomyndigheten:

• Alla (utom de som haft covid-19-infektion) som flyttar in på ett boende eller återkommer efter sjukhusvistelse screenas. (provtas)

• Personer med hemtjänst eller hemsjukvård provtas då de kommer hem efter sjukhusvistelse eller korttidsboende. 

Region Östergötlands:

• Generell screening av asymtomatiska vårdtagare rekommenderas inte. Provtagning av vårdtagare som ska skrivas in inom kommunal vård- och omsorg för äldre från hemmet bör endast ske om vårdtagaren har symptom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!