Och det här är inte kattskit vill jag lova. Rängen ligger i hjärtat av det eklandskap som Världsnaturfonden korat till en av Sveriges vackraste och mest skyddsvärda platser.
Slott, små röda stugor, gärdesgårdar, slingrande skogsvägar med gräs i mitten, maffiga slussar, får, betande kor, broar, badplatser, lummiga ekar . . . och i mitten en solglittrande Stora Rängen.
Norra Europas bäst bevarade eklandskap bjuder på vykortsvackra vyer längs 4,5 mil.
Rängen runt är en rundled, du går från A till A, som har kopplats ihop med befintliga Östgötaleden och Kyrkleden. Den nya delen har anlagts mellan Vårdnäs och Hamra, det vill säga väster och norr om Stora Rängen.
– Alla markägare har varit behjälpliga i det här projektet, konstaterar Jonas Ridderström, chef för Vårdnäs Stiftsgård Hotell & Konferens.
Här kan den vandrare som vill övernatta och också få med sig ett lunch- och fikapaket.
Ett tips är att vid övernattning se till att pricka in en av sommaren många grill- och musikkvällar som arrangeras på stiftsgården.
Nytt för i år är möjligheten att hyra en SUP, stand up paddling. Verkar det för våghalsigt finns det vanliga kajaker att hyra.
Precis som resten av Östgötaledens 140 mil är Rängen runt digitaliserad så att du via mobilen och en app lätt ser vilka näringsställen som finns i närheten och exakt var du befinner dig.
Leden bjuder på stor variation. Ibland är den en skogsväg, ibland en meterbred led och ibland en smal stig. Här kan du bokstavligt välja mellan att bo i slott eller koja. Eller åtminstone mellan slott (Bjärka-Säby) och vindskydd.
Den som vill traska hela leden i lugnt temp gör det lämpligen under två dagar och med en övernattning.
Men leden går även att cykla, för den med mountainbikevana.
Rängen runt följer inte sjön hela tiden utan gör små avstickare, som upp till Hamras mäktiga slussar där Kinda kanal slingrar sig fram mot Stora Rängen.
Efter Vårdnäs gör vi ett stopp vid Stafsäter gård, en av Linköpings äldsta gårdar med anor från 1300-talet och vackert belägen mellan två lövskogsreservat. Här har den forna mjölkproduktionen bytts ut mot glasstillverkning. Glassen säljs i en gårdsbutik med hantverk och lokala matprodukter.
– Nästa år finns här även "bed & breakfast", berättar Maria Ekman som förutom gårdsbutiken är i full färd med att iordningsställa en fest- och konferensanläggning i den forna ladugården.
Stafsäters signum är annorlunda smaker.
Eller vad sägs om vallmo/citron, fänkål/citron och en sorbet på gurka/citron. Vi får prova och det smakar himmelskt.
– Vanlig och choklad går alltid hem. En annan storsäljare är saffran. Mina egna favoriter är svartvinbär, pepparkaka och vår jordgubbsglass med 56 procent bär.
I Bjärka-Säby avnjuter vi lunchen vi fick med oss från Vårdnäs. Lokala primörer, potatissallad och en långlagad och lågtempad ryggbiff från Ydre. Hallonpaj med vaniljsås.
Vi spanar efter den vita hjort som ska finnas i urskogarna runt Bjärka-Säby. Den sägs härstamma från enhörningen och ger evigt liv åt den som lyckas ta ett kort på den.
Vi ser den inte, men är mer än nöjda ändå. Vi befinner oss i eklandskapets Mecka. Vackrare blir det inte.