Rådet: "Prata med era barn"

När allt yngre personer hittar ut på nätet aktualiseras ständigt frågor som hur barn bäst skyddas på nätet. Det bästa du som förälder kan göra är att prata med dina barn, menar Marcin De Kaminski på Civil Rights Defenders.

Foto: Ebba Örn

Linköping2018-06-30 13:00

På svarta klappstolar sitter ett tjugotal personer. Med några få undantag är samtliga härinne föräldrar till barn som under fredagen avslutar en veckas kodarläger. De är här för att lyssna till Marcin De Kaminski, programchef på den internationella människorättsorganisationen Civil Rights Defenders, och sedan lång tid tillbaka expert på internet och rättighetsfrågor.

– Filterbubblor är en utmaning som begränsar oss i vad vi tänker och gör, säger Marcin De Kaminski. Vi matas inte av en flora av åsikter, utan istället ser vi det som våra vänner ser. Att det är så måste vi hela tiden vara medvetna om, och göra våra barn medvetna om.

Internets storhet ligger många gånger i att det möjliggör för vem som helst att skapa sig en plattform. Men det skapar också problem, menar Marcin De Kaminski, eftersom det gör att väldigt få kan låta väldigt mycket.

– Mycket av det vi ser idag brukar jag beskriva som en megafon-kommunikation, säger Marcin De Kaminski. Det skapar ett klimat där vi ständigt måste kämpa för att förstå vilket budskap som är viktigt.

Filterbubblor och megafon-kommunikation på ena sida. Hot, våld och porr på andra. Det låter som att det finns anledning att vara orolig som förälder. Men Marcin De Kaminskis budskap är ett annat. Och det är inte att filtrera vad ditt barn kan och inte kan se på internet.

– Det finns ju filter som gör att föräldrar kan blockera allt som är obehagligt, men skit på nätet kommer barn att hitta ändå. Det viktiga är att du pratar med ditt barn om det som finns på internet, både för att ni ska förstå varandra men också för att förstå hur nätet påverkar oss.

De barn som far illa på nätet är inte de där föräldrarna glömt att låsa vissa sidor, fortsätter Marcin De Kaminski.

– Då handlar det snarare om att de inte vågar prata med sina föräldrar om det som de ser. Och att de inte vågar prata är ett mycket större problem än vad de ser.

I publiken sitter Christina Nordin. Hon delar åsikten att man som förälder ska prata med sina barn om internet.

– Hemma pratar vi om att det som läggs ut på nätet kommer att finnas kvar där, och att man måste tänka på vad man lägger ut, säger Christina Nordin. Dels pratar vi om att någon som påstår sig vara en elvaårig tjej kan vara någon helt annan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om