Bältesläggning, eller fastspänning som det också kallas, är en tvångsåtgärd som är tillåten om det finns en stor risk att en person ska skada sig själv eller någon annan. Då får personen kortvarigt spännas fast med bälte eller liknande anordning. Kortvarigt anses i sammanhanget vara max fyra timmar. Därefter ska en ansvarig läkare ta beslut om det finns behov av fortsatt fastspänning – men först ska läkaren undersöka patienten.
Rutinerna regleras av lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT.
Men inom den slutna tvångsvården på Universitetssjukhuset finns stora brister när det gäller personliga bedömningar av patienter som hålls fastspända längre än fyra timmar. Det visar en tillsyn som Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har gjort. Tillsynsmyndigheten ser allvarligt på att Region Östergötland inte följer rådande lagstiftningen.
Företrädare för den psykiatriska kliniken har framfört att verksamheten sedan en tid tillbaka arbetat med korta fastspänningar där syftet är att en patient ska medicineras i ett akut skede.
Vad som gäller vid de fyra första timmarna står inte uttryckt i någon bestämmelse, men för att det ska bli en rättssäker bedömning anser IVO att en läkare ska undersöka patienten även inför, eller så snart som möjligt, efter en bältesläggning.
Även Socialstyrelsen delar IVO:s syn och har i sina riktlinjer uttryckt att en läkarbedömning inför bältesläggning är ett lägsta krav.
Vårdrutinerna kring fastspänning inom psykiatrin har även prövats av justitieombudsmannen
som konstaterar att en patient som bältas ”kortare tid” måste kontrolleras regelbundet och poängterar att det är just läkare som ska göra det.
”Det är inte tillräckligt att denna kontroll verkställs av omvårdnadspersonal som vakar över patienten.”, skriver JO i ett ärende som IVO hänvisar till (5735-2015).
Efter fyra timmar ska en ny undersökning göras och ett nytt beslut om fastspänning fattas, enligt JO.
IVO:s tillsyn visar att det även finns fler rapporterade avvikelser i samband med tvångsåtgärder och låg bemanning. Dessutom saknar vårdgivaren en metod för att kunna ha en egenkontroll av tvångsåtgärder.
Tillsynen på US är en del i ett nationellt tillsynsprojekt som IVO gjort efter att brister i tvångsvården blivit kända i landet. Ett av fallen var en 34-årig man i Motala som dog efter att ha varit bältad i 38 timmar.