Samtidigt har branschorganisationen höjt prognosen för detta år med två procent, jämfört med prognosen i höstas. Investeringarna inom byggverksamhet förväntas nu öka med 16 procent under 2016. Det betyder bygginvesteringar för nära 19 miljarder i år.
– Det är framför allt inom bostadsbyggen som det bara ökar, säger Cecilia Johansson, chef för Sveriges byggindustriers lokalkontor i Linköping.
Främst är det flerbostadshus som det byggs mest av i Östergötland och i Linköping. När det gäller bygget av lokaler för verksamhet planar dessa investeringar ut en smula. Likaså bygget inom anläggning.
– På anläggningssidan minskar det till och med i länet, enligt prognosen. Skälet till det är att några stora projekt är på väg att avslutas, som Universitetssjukhuset i Linköping.
Östergötland klarar sig dock ganska bra när det gäller den väntade avmattningen i landet under 2017. Om 2016 lovar en ökning på 16 procent i bygginvesteringar så landar 2017 på en blygsammare ökning, på nio procent:
– Det är ju ändå en mycket bra ökning! Östergötland är fortfarande väldigt hett. Bygginvesteringarna är stora. Men vi ser att det stagnerar lite under 2017. Det är en nationell stagnation och det som kan påverka sådant är politiska beslut, som räntenivåer och amorteringskrav.
Hur påverkar den positiva byggtrenden själva sysselsättningen i branschen?
– Vi ser inte att sysselsättningen ökar i den takt som den kanske borde. Det finns flera faktorer. Det är svårt att få tag i folk, i synnerhet tjänstemän. Samtidigt har byggbranschen blivit effektivare, och det är dyrt att anställa. Man hyr in folk genom bemanningsföretag. Men vi ser också att man i större utsträckning försöker att klara sig med den personal man har och senarelägger byggprojekten. Man kanske blir klar något senare i stället.
Ett tecken på avmattningen, enligt Cecilia Johansson, är att antalet sökta bygglov har ökat medan antalet påbörjade byggprojekt inte ökar i samma takt.
– Vi ser en jätteökning på antalet sökta bygglov. Det tyder på att det finns projekt att räkna på. Men man väntar något med att starta projekten.
Investeringarna för ombyggnad är mindre än dem för nybyggnad. Prognosen för renoveringar under 2016 är 68 miljarder kronor för hela landet. Inom nybyggnad väntas investeringarna för året bli 117 miljarder kronor i landet.
– Vi hade en ökning inom området byggservice på slutet av 2015, vilket vi kopplar till förändrade ROT-regler. Man passade på att bygga om före nyår, innan reglerna ändrades. Jag tror att folk allt mer kommer att efterfråga svart arbetskraft nu, säger Cecilia Johansson.