Det var strax efter klockan 18.00 på onsdagen som polisen fick larm om att det utbrutit skottlossning inne på den hotelldel som är belägen vid Linköping arena i Stångebro. När polisen kom till platsen anträffades en skottskadad 17-årig pojke.
– Den skottskadade tonåringen befann sig då utomhus. Han var skjuten i huvudet, säger lokalpolisområdeschef, Ann-Christine Rehnström.
17-åringen fördes i ambulans till Universitetssjukhuset. Polisen hade inga närmare uppgifter om hans tillstånd på torsdagen. Regionen uppgav att pojken var allvarligt skadad men att tillståndet var stabilt.
– Han lever, säger Rehnström.
Polisen fick tämligen snabbt upp spår som gjorde att en man i 20-årsåldern kom att misstänkas för dådet. Efter beslut av åklagare anhölls mannen i sin frånvaro som misstänkt för mordförsök. Både 20-åringen och den skottskadade 17-åringen är kända av polisen sedan tidigare.
– Det pågår en jakt på den misstänkte mannen, säger lokalpolisområdeschefen och fortsätter:
– Vi har säkrat vissa spår och det finns övervakningskameror på platsen. Den misstänkte finns på film.
Onsdagens skottlossning var den tionde i ordningen i Linköping sedan i april i år. Fyra av skottlossningarna har krävt liv. Polisen utreder nu om även den senaste händelsen kan kopplas till den konflikt som pågår mellan Bandidos och ett kriminellt nätverk med bas i stadsdelen Berga.
– De tidigare skjutningarna har skett utomhus vid olika tider på dygnet, men ofta mitt på ljusa dagen i våra brottsutsatta områden. Den här skjutningen skedde inomhus och inte i ett våra brottsutsatta områden. Det behöver vi väga in i utredningen vad det kan ha för betydelse.
Vad kan det ha för betydelse?
– Det kanske inte är en del i den stora konflikten som är kopplad till de kriminella nätverken. Det kanske är något annat. Det måste vi ha med oss i utredningen, säger Rehnström.
Vad ligger bakom alla dessa skjutningar?
– Sedan ett antal år tillbaka pågår en konflikt här i Linköping mellan två kriminella nätverk. Jag tror mycket på de långsiktiga åtgärderna, som att förhindra nyrekrytering till de kriminella nätverken. Jag tror också på att jobba med avhopparverksamhet för att fånga de personer som vill ta sig ur det här.
Men nu känns det som en akut situation, vad gör ni för att stoppa våldet som pågår just nu?
– Vi har god stöttning från hela region Öst med resurser både i yttre tjänst och till vår särskilda utredningsorganisation. Vi jobbar med synligt, uniformerat arbeta ute i våra brottsutsatta områden. Det kommer vi att fortsätta med under en ganska lång period.
Har allmänheten någon anledning att känna oro i den här situationen?
– Jag förstår att det skapar en oro när det sker så här många skjutningar, givetvis. Vårt mål är att man ska känna sig trygg i Linköping. Är man orolig är man välkommen att komma fram och prata med poliser som jobbar i yttre tjänst.
Fyra mord har begåtts, men inget av dem är uppklarat. Varför är det så svårt att komma åt gärningsmännen?
– Det är ett problem för oss att få individer att prata i den här miljön. Det gäller både vittnen och personer som har blivit utsatta.
Ann-Christine Rehnström säger att polisen väl känner till vilka individer som ingår i de kriminella nätverken.
– Vid de flesta skjutningarna i Linköping är det väldigt sällan vi blir förvånade över vilka som är inblandade.