I en liten, dold lokal i Linköping, går tillverkningen på högtryck. Här ligger det prisbelönta Eklunds chark AB som blivit ett känt namn i den östgötska matbranschen. För att få se hur tillverkningen går till gäller det att ha rätt utstyrsel. Efter att noga ha packats in i vit plast och hätta samt blå plastskydd tidningsteamet in i charkfabriken. Den kalla luften blandas med en stark doft av rök. Andra inplastade människor jobbar för fullt. Prinskorvar i långa rader hänger på stora vagnar i den stora packhallen.
– Påsken är kort och intensiv, julen är mer utdragen och den tid vi säljer allra mest prinskorv, säger Ingvar Gustafsson, VD på Eklunds chark som guidar oss runt.
Här produceras drygt tre ton prinskorv per dag. Och allt kött som används är svenskt. Leverantörer som erbjuder annat göra sig icke besvär. Utländskt kött som riskerar att bidra till antibiotikarestistens i Sverige är bannlyst.
– Om vi har dåligt med en vara, som fläskfilé som kan vara svårt att få tag på eftersom det bara blir en per gris, så får hellre hyllorna stå tomma än att vi köper in något annat, säger Ingvar Gustafsson.
Nästan allt kött kommer dessutom från östgötska och småländska gårdar. Förutom prinskorv tillverkas även storsäljaren falukorv men även grillkorv, isterband, rökt fläskfilé, sylta med mera. Målet är att ständigt förnya sortimentet.
– Vi har en ny korvsort som heter Östgötagrill som vi tagit fram för att vi ville gynna grisbönderna. Den består enbart av fläskkött, säger Ingvar Gustafsson.
Men långt ifrån alla vill ha fläskkött. En del föredrar nötkött eller annat innehåll. När nya smaker och sorter ska fram tar Ingvar Gustafsson hjälp av sin personal.
– Ja, vi funderar och experimenterar. Alldeles nyligen kom vi på en ny kycklingkorv. Det har även blivit populärt att ha grönsaker i korv så därför har vi tagit fram en ny sort med kålrot i, säger han.
Även ostar är populärt att ha som ger en fyllig smak.
Prinskorvar har dock sin klassiska Eklundssmak. Samma recept har gällt sedan produktionen startade 1950. När köttet har malts ned i stora kvarnar, saltas köttet och blandas med is och fett.
– Det behövs en viss nivå is för hålla smeten kyld ordentligt, säger Ingvar Gustafsson.
Charkuteristen Aslan Abdulkudus väger ingredienserna noga för att få rätt mix och lastar sedan över köttet i en stor blandare där Eklunds alldeles egen kryddblandning hälls ifrån stora påsar. När maskinen sätts igång gäller det att ha skyddskåpor på öronen.
Därefter körs smeten i grannhallen där han sedan hjälper kollegorna att stoppa korven. Äkta fårtarm träs på ett smalt rör av Tien Tran som sedan matar ut smeten ut i tarmen i hög fart. På några minuter har tio meter lång tarm fyllts med korvblandningen. Men hur styr han utmatningen?
– Jag har magiska händer säger han skämtsamt och visar sedan en spak som han sköter med höften.
En lång korv ålar sig ut på det rostfria bordet. Därefter påbörjas hantverket. Varje korv knyts snabbt och precist. Personalen småpratar och behöver inte ens titta när de rutinerat formar korvarna till enhetliga storlekar. Den långa korvdelen formas till stora öglor där den matas in och knyts med hjälp av tarmen.
– Det är som att virka säger, Royne Karlsson, som jobbat i charkbranschen sedan 90-talet.
– Det är roligare att knyta för hand och vi har jättebra stämning i arbetsgruppen, säger Eva Peterson som jobbat i samma lokaler sedan 1989 då Dendu huserade där.
– Då gjordes allt med maskin och det var inte alls samma sak.
I andra änden ligger stora nystan med långa strängar korv som knutits i klasar tre och tre.
Därefter hängs korvlängderna upp på vagnkäppar som sedan skjutsas in en rök där de får stå i tre timmar. Sedan ”chockkyls” korven innan den klipps i rätt längd för att sedan packas ner i plastförpackningarna.
Förutom att korven säljs i de stora matvarukedjorna så har Eklunds chark ett stadigt samarbete med flera idrottsföreningar och restauranger.
– Vi har exempelvis samarbetat med IFK Norrköping i flera år. De säljer vår korv i pauserna men även i restaurangen, säger Ingvar Gustafsson.
– Och när de vann SM-guld gjorde vi en särskilt guldkorvsförpackning förstås, säger han.