Över 200 vårdplatser har stängts på US

US i Linköping har under sommaren 220 vårdplatser färre än det planerade och optimala antalet platser. Sjuksköterskebrist och sommarledigheter är anledningarna.

Stress. Enligt vårddirektören Ditte Pehrsson-Lindell är bristen på vårdplatser jättejobbig.

Stress. Enligt vårddirektören Ditte Pehrsson-Lindell är bristen på vårdplatser jättejobbig.

Foto: Tord Olsson

Linköping2017-08-06 13:25

Det råder en brist på sjuksköterskor inom dygnet runt-verksamheten. Alltså den verksamhet som alltid är öppen, inte inom till exempel vårdcentraler. En effekt av detta är att vårdplatser måste stängas ner.

– Det är inte rum eller sängar som är problemet utan det är bemanning, säger Ditte Pehrsson-Lindell, vårddirektör vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Det är ett 70-tal platser som saknas av den anledningen. Dessutom är det sommar, vilket innebär att 150 vårdplatser till försvinner.

– Varje sommar drar vi ner antalet platser på grund av planerade semestrar. Sen ökar vårdplatserna igen successivt från mitten av augusti.

Totalt är det 220 vårdplatser mindre i juni, juli och augusti än resterande delar av året. Detta av sjukhusets totalt 620. Det minskade antalet vårdplatser påverkar både personal och patienter.

– Bristen på vårdplatser är jättejobbig. Det skapar stress och frustration för personalen, säger Ditte Pehrsson-Lindell.

Patienter som behöver vård under sommaren kan få vänta längre, och skickas till andra sjukhus.

– En del läggs inte in på närmaste sjukhus utan får vård på andra sjukhus. Så har vi jobbat inom förlossningen länge.

Brist på sjuksköterskor, med färre öppna vårdplatser som konsekvens, är inte ett problem unikt för Linköping.

– Det är ett problem som vi är medvetna om och vi jobbar för att förbättra situationen. För att lösa det här måste vi jobba från grunden med utbildning och långsiktig strategi.

Universitetssjukhuset arbetar bland annat med att stärka primärvården så att fler kan få hjälp närmare hemmet och kanske inte behöver läggas in, samt att rätt personal ska arbeta med rätt sak. Samarbetet med andra sjukhus är även det ett sätt att hantera bristen. Men för att verkligen komma åt problemet kan det behövas mer långsiktiga lösningar.

– Det är många som söker sjuksköterskeutbildningen men det vore bra med fler sjuksköterskor, säger Ditte Pehrsson-Lindell.

Anledningen till att färre än vad som behövs blir sjuksköterskor kan vara låga löner och jobbiga arbetstider.

– Villkor och löner är viktiga för att göra yrket attraktivt, men det viktigaste är arbetsinnehållet. Sjuksköterskeyrket ses av många som bra och viktigt, de gör skillnad. Ibland kommer inte det positiva fram, det är viktigt att lyfta det roliga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!