Östgötar föredrar smuggelsprit

Östgötar över 15 år dricker i snitt mindre alkohol än i övriga landet. Men vi dricker dubbelt så mycket smuggelsprit än rikssnittet. En ny regional strategi mot droger lanseras nu i länet.

Alkohol för eget bruk? Så här såg det ut efter tullens tillslag den 18 december 2008. FOTO: Polisen

Alkohol för eget bruk? Så här såg det ut efter tullens tillslag den 18 december 2008. FOTO: Polisen

Foto: Polisen

Linköping2016-10-22 21:30

Den regionala strategin baserar sig på Socialdepartementets nya utstakade linje för den nationella politiken kring alkohol, narkotika dopning och tobak (ANDT). Mycket handlar om förebyggande i tidiga åldrar. En nyhet är att man lägger lite extra krut på jämställdhetsfrågor.

– Det kan handla om sättet vuxna närmar sig tjejer och killar om alkohol. Med tjejer är man ofta orolig för att de ska bli våldtagna eller råka illa ut. Men statistiskt är det killar som löper störst risk att bli både misshandlade och förövare, säger Lotta Hjalmarsson Österholm, samordnare för det alkohol- och drogförebyggande arbetet på länsstyrelsen.

Strategin

Det förebyggande arbetet ska vända sig mot hela befolkningen, men regeringen konstaterar i sin strategi att de insatserna måste kompletteras med riktade insatser för personer i socialt utsatta situationer och områden.

Regeringen har angivit sex insatsområden för strategin mot alkohol, narkotika, dopning och tobak under åren 2016–2020: Tillgången ska minska (däri ligger även målet om ett rökfritt Sverige år 2025), antalet unga användare ska minska, antalet personer som utvecklar skadligt beroende ska minska och dödligheten kopplad till missbruk ska minska. För att nå detta krävs bland anant utökad tillgänglighet till vård och stöd.

– Målen skiljer sig inte jättemycket från tidigare. Men fokuset på jämställdhet är tydligt. Den regionala strategin bygger på den nationella och det handlar om ett långsiktigt arbete och vi måste utgå från de förutsättningar vi har i länet, säger Lotta Hjalmarsson Österholm.

Smuggelsprit

Färska siffror från Centrala alkohol- och narkotikaförbundet (CAN) visar att östgötar i åldern över 15 år i snitt dricker mindre ren alkohol än i övriga landet: 8,9 liter om året jämfört med 9,4 liter. Men den alkohol vi dricker verkar vara smugglad. Östgötarna köper i snitt 5,2 liter på Systembolaget årligen (5,8 liter i rikssnitt).

Östgötarna dricker mindre på restaurang än rikssnittet och nästan dubbelt så mycket smuggelsprit. Undersökningarna visar också att det är allt färre unga i årskurs åtta på högstadiet och årskurs två på gymnasiet som dricker smuggelalkohol.

– Alltså borde det vara så att den vuxna befolkningen köper smugglad alkohol. Detta är ju intressant med tanke på debatten om så kallade spritbussar. En del av arbetet mot droger och tobak är att försvåra för den organiserade brottsligheten, säger Lotta Hjalmarsson-Österholm.

Det har också visat sig att östgötakommunerna är bättre än övriga landet på samverkan med andra myndigheter, samt på budget och personal för förebyggande insatser mot droger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om