Rikspolischefen har beslutat att upp till 500 poliser i landet ska få testa elchockvapen. Försöket inleds den 1 januari nästa år och ska pågå i två år.
– Vi vill testa det här för att se om elchockvapen kan bli ett ordinarie hjälpmedel. Vi vill ta reda på om elchockvapen minskar det dödliga våldet och minskar skador på gärningsman och polis i samband med ett ingripande, säger Per Wärdig, polisens projektledare.
I dagarna blev det klart i vilka polisområden det nya vapnet ska testas. En del av försöksverksamheten ska bedrivas i region Öst. I regionen ingår Östergötland, Södermanland och Jönköpings län.
– I polisområde Södermanland kommer det att provas. Det finns en regional förmåga i polisområdet som ska få prova elpistoler. Men det är inte helt klart hur många i Eskilstuna som får prova.
Det blir med andra ord inga elchockvapen i Linköping och Norrköping?
– Nej. Jag har tillsammans med regionen tagit ut lämpliga områden. Och de föreslog Södermanland. Det har varit en dialog.
När en elpistol avfyras skjuts två pilar ut med koppartrådar. Den som träffas får ström i sig och de motoriska signalerna i kroppen slås tillfälligt ut.
Finns det några risker förknippade med elchockvapen?
– Ja, det finns risker. Men man får ställa det i relation till andra hjälpmedel som tjänstepistol och batong. Men visst finns det risker, säger Per Wärdig.