En årslön för 5 567 lärare, två miljarder kronor. Så mycket pengar förlorade Östergötland på sjukskrivningar 2015, senare än så finns det ingen data. Det visar rapporten "Samhällsförlusten av sjukskrivningar" som skrivits av Nima Sanandaji på uppdrag av Skandias stiftelse Idéer för livet.
– 2 miljarder är mycket pengar. Tänk vad vi hade kunnat få för de pengarna, säger Katarina Lindahl, försäljningschef på Skandia i Östergötland.
Idéer för livet har länge arbetat med forskning som främjar förebyggande. Hur kan man göra bilkörande mer säkert? Hur kan man förebygga att många blir sjukskrivna? Svaret på frågan om sjukskrivningar blev rätt vård i tid.
– Människor blir sjuka, det går aldrig att komma undan helt. Men vår erfarenhet är att förebyggande insatser kan göra stor skillnad. Det blir en vinst för den drabbade individen, företaget och samhället, säger Katarina Lindahl.
Det kan exempelvis vara att ta tag i en persons mående efter en skilsmässa, innan det leder till en sjukskrivning. Eller att arbeta med sjukgymnastik för utslitna leder.
Den ekonomiska förlusten som framkommer i rapporten inkluderar inte vårdkostnader eller sjukpenning, utan endast förlorat samhällsekonomiskt värde. Exempelvis mindre skatteintäkter till kommuner och mindre inkomster till företag och hushåll.
– Normalt visas de direkta kostnaderna för skenande sjukskrivningar i exempelvis vårdkostnader. Men vi vill visa detta ur ett annat perspektiv, värdet av det arbete som går förlorat när personer är sjukskrivna. Den totala kostnaden är betydligt större. Svenska sjuktal är ett misslyckande som kostar och skapar lidande, säger Katarina Lindahl.