Nya fynd på Liu kan hämma smärta

Forskare kan vara något på spåren när det gäller kronisk smärta och obehag. Ny forskning på Linköpings universitet visar att hjärnan istället kan börja gilla det obehagliga.

David Engblom, professor vid institutionen för klinisk och experimentell medicin på Linköpings universitet.

David Engblom, professor vid institutionen för klinisk och experimentell medicin på Linköpings universitet.

Foto: Jan Christer Persson

Linköping2018-07-09 06:00

Forskarlaget vid Linköpings universitet har tidigare intresserat sig för obehagskänslor vid smärta och inflammation, och vad det är som gör att vi uppfattar smärta som någonting negativt. I deras nya studie visar det sig att möss som saknar vissa receptorer i hjärnan - melanokortin 4-receptorer - reagerar omvänt på obehagliga saker. Belöningssystemen hos dessa möss verkar triggas av exempelvis inflammation och illamående. De verkar inte heller uppfatta smärta som obehagligt.

– Vi såg att mössen började bete sig väldigt udda och sökte sig till sånt som egentligen var dåligt för dem, säger David Engblom, professor vid institutionen för klinisk och experimentell medicin och ledare av forskarlaget. Tidigare har man kunnat slå ut obehag, men att djuren börjar gilla det obehagliga, det är väldigt konstigt.

I vanliga fall tolkar hjärnan hos både människor och djur vissa sinnesintryck som positiva och andra som negativa. Det handlar om att orientera oss mot det som ökar vår möjlighet att överleva och leda oss ifrån sådant som kan vara skadligt för oss. Varför mössen reagerar som de gör vet man inte idag, men förhoppningen är att studien ska föra forskningen framåt när det gäller smärta.

– Smärta har ju ofta ett varningssyfte, säger David Engblom. Men hos exempelvis personer som är i slutfasen av cancer, som ofta mår illa och har väldigt ont, vore det bra att kunna få bort obehaget. Samma sak när det gäller personer som lider av kroniska sjukdomar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!