Tanken var att spaden skulle i jorden vid årsskiftet så att växthuset skulle kunna vara klart att ta i bruk under 2017. Så blir det inte, bygget har blivit försenat.
– Flera saker har tagit tid, säger Owe Pettersson, Plantagons vd.
Två sorters fastigheter
Fastighetsbildningen var en sådan sak. Att det är två sorters fastigheter under samma beteckning, både en industri- och en kontorsfastighet, har gjort att processen har dragit ut på tiden.
– Vi skapar nya regler och bryter ny mark med den här typen av kombinerad byggnad, säger Owe Pettersson.
Därtill kommer det överklagande av detaljplanen som gjordes.
– Det handlade om fågelskydd, men är nu utagerat.
"Dialoger med företag"
Vägar och ledningsdragning som behövs för bygget är på plats, berättar han. Finansieringen är också en fråga som har diskuterats länge och väl, men nu är det klart att den ska ske i ett fastighetsbolag och det kommer att vara uppe på banan en bit in på nästa år.
– Just nu pågår dialoger med företag som fyller 40 procent av kontorsytan, säger Owe Pettersson .En spännande blandning av stora och små företag och organisationer.
– Ritningarna är klara och byggandet blir inga problem. Byggnaden har förutsättningar att bli det nav för hållbar innovation och stadsutveckling som vi hoppas på.
Det 19 våningar höga växthuset med en 17 våningar hög kontorsbyggnad inuti byggs intill Tekniska Verken, nära E4. I anläggningen ingår en butik där vi kan handla kinesisk kål direkt, omkring 10 procent av produktionen kan säljas på det sättet. Resten distribueras sannolikt till ett antal stora aktörer i livsmedelsbranschen.
1,3 ton per dag
500 ton pak choi, kinesisk kål, ska produceras årligen och det betyder 1,3 ton per dag.
Ska vi äta så mycket pak choi i Linköping?
– Alla måste inte äta det dagligen, säger Owe Pettersson och skrattar. Det betyder inte mer än 5 000–6 000 portioner per dag som ska fördelas ut i närområdet på olika sätt. Beräkningar visar att det här projektet blir lönsamt i en stad av Linköpings storlek – och att det kan effektiviseras ännu mer. Byggstart planeras till andra halvåret 2017. Byggtiden beräknas bli 16 månader och tidigast hösten 2018 är det dags att sätta de första pak choi-plantorna i näringslösning.
Först i världen
Växthuset i Linköping blir världens första för odling i stadsmiljö.
– Att integrera vertikala växthus i storstadsmiljöer är ett sätt att klara morgondagens matproduktion, säger Owe Pettersson. För att få igång ett fungerande samarbete mellan alla parter i en sådan stadsplanering behövs en standardisering av produktionen. Den standarden tar vi fram, och det har flera FN-organ uppmärksammat.
Plantagon i Linköping blir en demonstrationsanläggning för hela världen.
– Ja, inget liknande finns någon annanstans.
Innovationsföretag
En viktig orsak till att projektet placeras i Linköping är närheten till Tekniska verken.
– Tekniska Verkens vision är att skapa den mest resurseffektiva regionen i världen, säger Klas Gustafsson som är vice vd på Tekniska Verken.
– Jag ser verkligen fram emot att se Plantagons första byggnad realiseras i Linköping.
Just nu pågår arbetet med en webbaserad utställning av projektet. Den ska visas på plantagon.com.
– Dessutom finns en utställning på vårt Stockholmskontor, säger Owe Pettersson, och vi tar redan emot grupper och delegationer från hela världen.
Plantagon är ett globalt innovationsföretag. 85 procent av företaget ägs av Onondaga nation som är ättlingar till en ursprungsbefolkning i Nordamerika.