Mässling på väg mot länet

Reser du mycket och är född på 1970-talet? Då kan det löna sig att ta en mässlingsvaccination. Du skyddar inte bara dig själv utan också många andra.

Är du född på 1970-talet eller vet med dig att du inte har haft mässling kan det vara idé att vaccinera sig, Särskilt om du gillar att resa.

Är du född på 1970-talet eller vet med dig att du inte har haft mässling kan det vara idé att vaccinera sig, Särskilt om du gillar att resa.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar

Linköping2018-01-03 10:30

Under de senaste veckorna har vi läst om det ena fallet efter det andra av mässling. En sjukdom som många svenskar knappt har kommit i kontakt med och faktiskt inte heller – enligt smittskyddsläkare Britt Åkerlind – inser hur farlig den är.

Hon är ganska säker på att också Östergötland kommer att drabbas.

– Kanske inte precis nu i dagarna, men jag tror att det är en tidsfråga med tanke på det vi har sett i Stockholm tidigare och nu Göteborg, säger hon.

Vem är skyddad då? Har du någon gång haft mässling är du helt säker. Vilket gäller för de flesta som är födda före 1960.

– Eftersom mässling är så extremt smittsam så räknar vi med att i princip alla i de åldersgrupperna har haft sjukdomen. Det gäller också i stor utsträckning för de som är födda under 1960-talet.

Under 1970-talet började man att vaccinera mot mässling, men bara en dos och det räcker inte, förklarar Britt Åkerlind. 1982 infördes den så kallade MPR-vaccinationen.

Den höga vaccinationsgraden som har funnits, och fortfarande finns, i Sverige gör att förekomsten av mässling nästan helt har försvunnit.

– Vi har haft enstaka fall under årens lopp men det blir ingen spridning eftersom de flesta har haft sjukdomen eller är vaccinerade.

Men det är också detta faktum – att så få kommer i kontakt med sjukdomen – som gör att många inte vet att mässling är en farlig sjukdom. Att det inom vissa grupper uppmuntras att smitta ner sina barn med mässling är helt förkastligt, anser Britt Åkerlund. Det finns trots allt en risk för att barnen kan dö av sjukdomen, påpekar hon.

Skälen till att det just nu pågår utbrott är flera. Vi reser mycket mer, och har man då otillräckligt skydd så är det lätt att bli smittad utomland, därtill var vaccinationsgraden låg bland människor som kom i flyktingvågen 2015.

– Redan då uppmanade vi MVC, BVC, och elevhälsan att erbjuda vaccinationer. I de fall man inte visste något om sina vaccinationer så valde man att vaccinerade ändå. Det spelar ingen roll.

Men också för personer födda i Sverige kan det vara svårt att veta om man har deltagit i de vaccinationsprogram som erbjudits. Det finns konstigt nog, enligt Britt Åkerlind, inte någon nationell sammanställning eller registrering över vem som har fått vilka vaccinationer. Det är upp till var och en att hålla reda på sina vaccinationsintyg.

Just nu håller Region Östergötland på att förbereda sig för att erbjuda sin personal i de aktuella åldersgrupperna mässlingvaccination. Alla har inte fullgott skydd och riskerar då att smitta ner redan sjuka människor i sin närhet. Något som nu skett i Göteborg där en anställd kan ha smittat över femtio nyfödda barn.

Vad händer om någon inte vill vaccinera sig?

– Vi kan aldrig tvinga någon. Däremot kan vi ställa kravet att man måste vara vaccinerad för att få jobb på vissa vårdenheter. Det är alltid patienternas säkerhet som måste styra.

De flesta länder har vaccinationsprogram, men de följs inte alltid. Syrien hade, som ett exempel, ett vaccinationsprogram som fungerar väldigt bra fram till för ungefär tio år sedan, enligt Britt Åkerlind.

I Europa börjar det också se sämre ut på sina håll. Italien och Frankrike är sådana exempel.

För att få bukt med smittspridning godkände det italienska parlamentet i somras ett förslag om att gör vaccinationer mot 12 smittsamma sjukdomar obligatorisk. De föräldrar som vägrar kan få betala tusentals euro i böter och barnen kan nekas en plats på förskola och skola.

Italiens sjukvårdsminister, Beatrice Lorenzin, kallade beslutet en seger för folkhälsan.

Vaccination Mässling

1971: Allmän vaccination av barn mot mässling infördes i Sverige. Låg vaccinationstäckning . 1981 rapporterades 3 540 fall, över 350 behövde sjukhusvård och 15 drabbades av hjärninflammation.

1982: Tvådosschema med kombinerat vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund (MPR-vaccin) införs. Hög vaccinationsgrad, den inhemska mässlingssmittan stoppades i slutet av 1980-talet.

2000-talet: Färre än 60 fall av mässling rapporterats per år. Alla fall har haft koppling till smitta utomlands. Majoriteten av dem som insjuknar är ovaccinerade.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Mässling smittar mycket lätt när den som är sjuk till exempel hostar eller nyser. Viruset fortsätter sedan att spridas genom luften och kan till exempel spridas genom flera rum eller i en hel trappuppgång. Om du inte har haft mässling eller inte är vaccinerad kan du bli smittad.

Det tar cirka två veckor efter smittotillfället innan du blir sjuk.

Om du har haft mässling en gång kan du inte bli smittad igen.

Källa: Vårdguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!